Producent

W naszym sklepie oferujemy wiele nasion dyni zwyczajnej (cukinii), dyni olbrzymiej, patisona i kabaczka.

Wśród nasion dyni zwyczajnej wyróżniamy odmianę Astra Polka, która charakteryzuje się krzaczastym pokrojem i liśćmi ze srebrzystymi plamami. Jej owoce przybierają kształt maczugi, są słodkie i delikatne w smaku. Cukinia Soraya to kolejna odmiana nasion dyni zwyczajnej. Wczesna i plenna o ciemnozielonych owocach w kształcie maczugi, o masie do 4 kg. Cukinia Nefertiti to owoce lśniące i zielone o kruchym oraz jasnokremowym miąższu. Rośnie bardzo bujnie i tak samo plonuje. Kolejna odmiana to Atena Polka o żółtych i maczugowatych owocach. Jest niezwykle smaczna i odporna na choroby, a jej owoce osiągają długość do 20 cm.To odmiana wczesna. Nimba to odmiana nasion cukinii o jasnozielonej barwie i dość krzaczastym pokroju. Jej miąższ jest kruchy i biało kremowy, a owoce osiągają długość do 20 cm. Cukinia Lajkonik to niezawodna odmiana o wysokich plonach, idealna do konserwowania i bezpośredniego spożycia. Jej owoce są zielone w jaśniejsze paski, a skórka nadaje się do spożycia. Żółte owoce w kształcie maczugi są charakterystyczne dla odmiany Goldena kolejnej odmiany spośród nasion dyni zwyczajnej. To niezwykle apetyczna odmiana idealna do duszenia. Jej miąższ pod skórką jest żółty, a w środku jasnokremowy.

Wśród odmian nasion dyni olbrzymiej dostępnej w naszym sklepie internetowym wyróżniamy Dynię Bambino. Odmiana wysokoplenna, średnio wczesna o pomarańczowych owocach. Ceniona za niezwykły smak oraz wagę, jaką osiągają owoce (od 15 do 50kg). Dynia Uchiki Kuri typ Hokkaido to odmiana japońska o jadalnej skórce w kolorze pomarańczowo-czerwonym. Masa sięga 1,5 kg, a owoce przybierają kształt gruszek. Dynia Justynka to odmiana bardzo plenna o masie do 3,5kg. Miąższ ciemnopomarańczowy i miękki, skórka ciemnopomarańczowa z różowymi smugami. Kolejna odmiana to dynia olbrzymia Melonowa Żółta jest niezwykle plenna i słodka. Zadziwiający jest jej rozmiar, gdyż masa może wynosić nawet 30 kg. Dynia Ambar to ciemnozielona skórka, centkowana na szaro i niezwykły żółty miąższ. Owoce są kuliste i lekko spłaszczone o masie do 4kg. Jest szczególnie ceniona ze względu na wysoką zawartość suchego miąższu i niewielkie gniazda nasienne. Inna bardzo popularna dynia olbrzymia to Typ Halloween. Jej masa może osiągnąć nawet 50kg, posiada smaczny, soczysty i zwarty miąższ w kolorze pomarańczowym, a jej owoce przyjmują lekko spłaszczony kształt.

W ofercie mamy również wyjątkowo słodkie i kremowe dynie piżmowe. Dynię Butternut o niezwykle ciekawym kształcie przypominającym dzwon. Natomiast Muscade de Provence to kulista, lekko spłaszczona dynia o wyraźnych urokliwych żebrowaniach.

Dynie makaronowe, które po ugotowaniu bądź upieczeniu charakteryzują się miąższem w kształcie pasków przypominających makaron, występują u Nas w odmianach Pyza i Warszawska      

Spośród nasion patisonów w sprzedaży posiadamy odmianę wczesną Disco w kształcie dzwonków o miąższu biało kremowym. To roślina o krzaczastym i zwartym pokroju. Odmiana wczesna patisona to Polo. Jest niezwykle plenna w kształcie dysku z przerwami. Zaletą tej odmiany jest wysoka odporność na mączniaka rzekomego, a także na niskie temperatury. Gagat to patison ciemnozielony o białokremowym kruchym i niezwykle soczystym miąższu. Ciekawą odmianą wśród patisonów jest Orange. To jasnożółte do żółtopomarańczowych owoce w kształcie dysków. Jest to odmiana średnio wczesna, niezwykle plenna o dużych i krzaczastych roślinach.

W sprzedaży posiadamy także nasiona kabaczka w odmianie Złoty Cepelin. Jest średnio wczesny i niezwykle plenny. Osiąga masę nawet 2-4 kg i posiada bardzo delikatną skórkę w kolorze żółtym oraz miąższ w kolorze kremowo-złotym.

Charakterystyka dyni

Dynia należy do rodziny dyniowatych. Owoce dyni najczęściej charakteryzują się twardą skórką, smacznym i soczystym miąższem oraz dużą zawartością pestek. Dynia jest chętnie wykorzystywana w kuchni, jako składnik zup, dań jednogarnkowych, ciast i deserów, soków, ale także konfitur i marmolad. To warzywo niskokaloryczne o wspaniałych walorach smakowych i ogromnej ilości witamin i minerałów. Dlatego jest składnikiem, który pojawia się w diecie dzieci już w 4 miesiącu życia. W dyni znajdują się witaminy z grupy B oraz witamina A, C, E i K, a także minerały takie jak potas, magnez, cynk, wapń, żelazo i fosfor. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość beta karotenu, który chroni organizm przed nowotworami oraz dba o piękny wygląd skóry. Jest szczególnie polecana na dietach odchudzających, w trosce o wzrok i prawidłową pracę mózgu. Do swojej diety powinny włączyć ją osoby cierpiące na choroby układu krążenia i mające problem ze zbyt wysokim cholesterolem oraz wysokim ciśnieniem krwi. Warto jeść również dynię w celu ochrony organizmu przed pasożytami, nie tylko ludzi, ale także zwierząt. Warzywo to jest również polecane dla osób z chorobami układu pokarmowego, gdyż pobudza wydzielanie żółci, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom. Jej właściwości są nieocenione, dlatego nasiona dyni cieszą się dużym zainteresowaniem. Dynia wzmacnia również odporność organizmu, wspierając cały system immunologiczny. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a miąższ dyni działa przeciwwymiotnie, dlatego jest to warzywo polecane szczególnie dla kobiet w ciąży. Polecana jest również w chorobach nerek, ze względu na swoje moczopędne działanie. Z dyni produkowany jest także olej, który posiada wysoką zawartość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie ważnych dla prawidłowej pracy mózgu i serca.

Uprawa dyni

Dynia jest warzywem, które rośnie dość rozłożyście, dlatego na jej uprawę potrzeba dużo miejsca. Najlepszą ziemią do wysiewu nasion dyni jest gleba próchnicza, przepuszczalna i bogata w azot. Miejsce powinno być nasłonecznione, gdyż warzywa z rodziny dyniowatych mają duże wymagania cieplne. Optymalna temperatura do jej wzrostu to 25 stopni Celsjusza. Potrzebuje również dużo wody, a jej niedobór sprawia, że owoce są mniejsze i mają więcej suchej masy, co bezpośrednio przekłada się na jej smak. Dynię uprawia się w pierwszym roku po nawozie organicznym, wiosną najlepiej rozsiać nawozy azotowe. Roślinę tą może uprawiać zarówno z rozsady, jak i bezpośredniego siewu do gruntu. Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy wyróżnić podlewanie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby.

Jako że dynia jest wrażliwa na lokalne przymrozki, należy wysiewać ją lub przesadzać do gruntu dopiero w połowie maja. Nasiona dyni wysiewa się w rzędzie po 2 lub 3 nasionka do jednego otworu w odstępie około 1,5 metra. Kiełkowanie rozpoczyna się w temperaturze około 12 stopni po 7 dniach. Dynia kwitnie nawet wiele tygodni już po około 40 dniach od siewu. Po osiągnieciu około 50 cm warto usuwać boczne pędy i zawiązki tak, aby pozostawić jedynie 3 lub 4. Umożliwi to najsilniejszym pędom lepszy wzrost.

Dynia lubi towarzystwo fasoli, kukurydzy i nasturcji. Obok niej nie powinno się sadzić innych warzyw dyniowatych oraz ziemniaków. Dobrym przedplonem dla nasion dyni są rośliny strączkowe, kapusta i ziemniaki.

Szkodniki i choroby dyni

Jedną z najczęściej pojawiających się chorób jest mączniak prawdziwy, który objawia się plamami w kolorze białym. Inną chorobą jest mączniak rzekomy, który objawia się żółtymi plamami i białym nalotem. Obie choroby grzybowe prowadzą do obumierania roślin. Wynikają z nadmiernej wilgoci, dlatego należy dbać o wilgotne podłoże, jednak nie przemaczać roślin. Mączniak rzekomy i prawdziwy to jednak nie wszystko. Wśród innych chorób popularną jest kanciasta bakteryjna plamistość liści. Najczęściej objawia się jasnozielonymi plamami i prowadzi do zamierania blaszek liściowych. Kolejną równie groźną chorobą atakującą dynie jest parch dyniowatych. Objawia się brązowymi plamami na liściach z charakterystycznymi wgłębieniami. Prowadzi do zasychania liści i pojawienia się plam na owocach dyni. Przyczyną choroby jest najczęściej nieodpowiednia, czyli mocno gęsta uprawa oraz chwasty.

Choroby to nie wszystko. Równie groźne dla uprawy dyni są szkodniki takie, jak: przędziorki i mszyce. Pierwsze z nich to szkodniki, które żerują na blaszkach liści. Wysysają sok z rośliny, co prowadzi do zasychania liści. Z kolei mszyca to szkodnik, który żeruje na wielu roślinach. Tak jak przędziorki mszyce wysysają sok z roślin, co prowadzi do obumierania liści.

Zapobieganie szkodnikom i chorobom dyni

Decydując się na posadzenie nasion dyni, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie pola pod uprawę. Chodzi o dokładne oczyszczenie pola z resztek pożniwnych i wyczyszczenie sprzętu. Zalecany jest także wybór nasion dyni od sprawdzonego sprzedawcy. Ziemia, na której siejemy nasiona musi być odchwaszczona. Nie zaleca się sadzić dyni zbyt gęsto, gdyż sprzyja to gorszemu zachwaszczeniu ziemi i zmniejszeniu możliwości wentylacji. Należy podlewać uprawę umiarkowanie i nie przesadzać z dużą ilością wody. Oczywiście musimy pamiętać o tym, aby stosować się do zasad płodozmianu. W przypadku dużych problemów zalecane jest zastosowanie środków ochrony roślin lub naturalnych oprysków np. z mniszka czy cebuli.

Zbiór dyni

Owoce dyni zbiera się, kiedy są całkowicie dojrzałe. Najczęściej dzieje się to w momencie, gdy jej skórka zmienia się, w zależności od odmiany, na intensywniejszy kolor. Co ważne, musi być słychać również pusty dźwięk przy pukaniu. Wtedy dynia jest najsłodsza i najsmaczniejsza. Owoce dyni warto zebrać przed wystąpieniem pierwszych przymrozków, gdyż przemarznięte sztuki bardzo szybko gniją. Po zbiorze najlepiej przez 2 tygodnie przetrzymywać je w temperaturze około 28 stopni Celsjusza w celu zabliźnienia się powstałych uszkodzeń na skórce w trakcie zbioru czy transportu. Następnie optymalna temperatura przechowywania to około 5-10 stopni Celsjusza. Dzięki temu mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy.