Producent

Oferta naszego sklepu internetowego to nasiona jarmużu w wielu odmianach. Wśród wielu popularnych gatunków jarmużu wyróżnić można Kadet, jest to odmiana średnio późna, która charakteryzuje się wysoką odpornością na niskie temperatury (nawet do -15 stopni Celsjusza) i mocno kędzierzawymi liśćmi. Kolejną odmianą jarmużu jest Kapral to średnio wczesna odmiana o delikatnych, ciemnozielonych i lśniących liściach. Jarmuż Scarlet to piękna ozdoba dla ogrodu, gdyż wyróżnia się oryginalnym purpurowo-fioletowym zabarwieniem liści. Jest to odmiana wczesno późna, która jest nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw, ale również idealną dekoracją. To jarmuż doceniany przez wielu ogrodników, gdyż wykorzystuje się go także jako roślinę ozdobną. Odmiana Sympatic to ciemnofioletowe rozety liści odporne nawet na duży mróz. To bardzo cenne źródło białka i błonnika. Odmiana Dwarf Green Curled to idealna roślina do uprawy w doniczkach wyróżnia ją niski wzrost oraz zielono kędzierzawe liście. Do mrożenia, na sok czy do duszenia polecamy standardową odmianę jarmużu Halbhoher Gruner Krauser. To odmiana średnio wysoka o zielonych, mocno karbowanych liściach w odcieniu młodej trawy i długich ogonkach.

Jarmuż charakterystyka

Jarmuż cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to z faktu, że jest to roślina o wielu fantastycznych właściwościach. To warzywo liściaste o dużej trwałości, jedno z najstarszych warzyw kapustnych, które już 2000 lat temu uprawiane było w rejonach Morza Śródziemnego. Choć wywodzi się od kapusty, jest od niej znacznie zdrowszym warzywem. Jarmuż, nie bez powodu nazywany jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw świata. Mimo iż szpinak jest często podawany dzieciom, jako źródło najcenniejszych witamin to właśnie jarmuż jest jeszcze zdrowszym warzywem, które powinno znaleźć się w diecie każdego dziecka. Jarmuż to szczególnie cenne źródło składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. To również bogactwo witamin A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Jednak to nie wszystko. Jarmuż jest źródłem przeciwutleniaczy oraz wyróżnia się największą zawartością karotenoidów (luteiny, zeaksantyny, beta-karotenu), spośród wszystkich warzyw kapustnych. Poza tym wysoka zawartość glukozynolanów wspomaga syntezę enzymów, które pomagają usuwać z organizmu toksyny i inne substancje rakotwórcze. Jarmuż jest szczególnie polecany w celu zachowania pięknego wyglądu i zdrowia, zarówno dzieci, dorosłych, a szczególnie osób starszych, schorowanych, ale także wspomagająco w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych np. nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego. Spokojnie można również spożywać go na diecie, gdyż posiada 52–60 kalorii w 100 gramach, szczególnie tej restrykcyjnej, gdyż uzupełni witaminy i minerały. Dodatkowo syci na długo, dlatego może ograniczać podjadanie. Można spożywać go na surowo np. w surówkach, a także gotowany jak szpinak lub dodawany do zup.

Uprawa jarmużu

Nasiona jarmużu zakupione w celu uprawy, mogą przynieść spore plony, gdyż wiele mówi się o niskich wymaganiach tej rośliny. Coraz więcej osób wskazuje, że jest to jedno z najłatwiejszych w uprawie warzyw kapustnych. Ma niskie wymagania glebowe i klimatyczne. Najlepiej rośnie w czasie chłodnych miesięcy, gdyż wyróżnia się doskonałą odpornością na spadki temperatury poniżej 0. Dzięki temu możliwy jest zbiór przez całą zimę, szczególnie jeśli wybierzemy odmianę o dużej odporności na mróz. Jarmuż najlepiej rośnie na miejscach słonecznych lub cienistych o dużej wilgotności. Wybierając stanowisko, warto unikać gleb ciężkich i piasku. To niezwykle cenne zielone warzywo uprawiane jest z rozsady, przygotowanej w maju lub czerwcu. To właśnie wtedy należy wysiać nasiona jarmużu do rozsadnika. Po około 7 tygodniach, od końca czerwca do połowy lipca wysadza się go na miejsce stałe w rozstawie 40×40 bądź 50×50. Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy zadbać o odchwaszczanie gleby oraz jej spulchnianie. Jarmuż jest warzywem niewymagającym pod względem gleby czy klimatu, a jego niektóre odmiany wytrzymują duże mrozy dochodzące do -20 stopni Celsjusza. Warto unikać gleb piaszczystych, kwaśnych i podmokłych. Może być uprawiany jako poplon po wielu warzywach oprócz kapustnych. Roślina ta najlepiej rośnie 2 lata po nawożeniu obornikiem lub kompostem. Około 2 tygodnie po posadzeniu, warto zasilić jarmuż nawozem azotowym, około pół łyżeczki pod roślinę lub naturalną gnojówką z pokrzywy, lub ogórecznika lekarskiego. Koniecznie należy pamiętać o podlewaniu, szczególnie jeśli mamy do czynienia z wysokimi temperaturami powietrza. Jarmuż warto sadzić jako poplon po warzywach gromadzących azot np. fasoli i grochu. Będą także dobrym poplonem takich roślin jak: wczesna marchew, młode ziemniaki, zboża jare. Koniecznie należy unikać warzyw kapustnych.

Jarmuż – choroby i szkodniki

Jarmuż posadzony w ogrodzie może dać spore plony, jednak warto uważać na popularne szkodniki, które mogą atakować te rośliny. To mszyca kapuściana, bielinek kapustnik i mączlik warzywny. Zapobiegając ich występowaniu, warto dbać o to, aby nasiona jarmużu mogły rosnąć w odpowiednich warunkach. Zalecane jest, aby dbać o odchwaszczanie gleby, gdyż to właśnie chwasty są żywicielami szkodników. Możliwe jest również okrywanie liści agrowłókniną, dzięki czemu szkodniki nie będą miały dostępu do liści. Okazuje się, że jarmuż jest rośliną odporną na działanie chorób charakterystycznych dla roślin kapustowatych.

Zbiór jarmużu

Część jadalna jarmużu to kędzierzawe liście, które mają słodki smak. Zbiór jarmużu rozpoczyna się późną jesienią i trwa przez cały okres zimowy. Pierwszy zbiór można rozpocząć po pierwszych mrozach, kiedy to liście robią się delikatne i smaczne. Po przemarznięciu tracą goryczkę i zawierają więcej cukru, co bezpośrednio wpływa na ich smak. Liście zbierane są kilkukrotnie. Należy rozpoczynać od najstarszych, czyli dolnych liści. Już po pierwszych przymrozkach, warto przykryć jarmuż włókniną lub słomą. Liście jarmużu po zbiorach można mrozić oraz konserwować. Jak widać, nasiona jarmużu mogą być doskonałą inwestycją. Można wyhodować z nich warzywo łatwe w uprawie, o doskonałych właściwościach zdrowotnych.