Producent

Oferta naszego sklepu internetowego to nasiona kalafiora w wielu odmianach. Jako pierwsza na uwagę zasługuje wczesna odmiana Beta, która charakteryzuje się bardzo jędrnymi i dorodnymi różami. Kalafiora Beta przeznaczony jest do uprawy wiosennej. Okres od wysiewu do zbiorów wynosi około 60 dni. Tworzy róże w śnieżnobiałym kolorze, które nie mają tendencji do żółknięcia. Z kolei kalafior Bora to również odmiana wczesna o bardzo obfitych plonach. To białe, zwięzłe i niezwykle jędrne róże, które można zbierać w czerwcu lub lipcu. Idealnie nadaje się do spożycia bezpośredniego. Kolejną odmianą dostępną w naszym sklepie jest Delta średnio wczesna o okazałych śnieżnobiałych różach, wyraźnie pofałdowanych o wadze nawet 1 kilograma. Dzięki temu, że są doskonale okryte liśćmi, nie ma ryzyka ich zżółknięcia. Spośród innych odmian nie sposób zapomnieć o kalafiorze Pionier, który jest jedną z najstarszych średnio wczesnych odmian tego warzywa. To dość duże i półkoliste róże o wspaniałym smaku. Nasiona kalafiora Pionier są często wybierane do uprawy przez doświadczonych ogrodników, którzy zajmują się ich uprawą w celach zarobkowych. Wszystko dlatego, że tworzy duże i bardzo smaczne róże. Wśród nasion kalafiora w naszym sklepie na uwagę zasługuje także odmiana zielona kalafiora o nazwie Romanesco. To róże o bardzo łagodnym i słodkim smaku z orzechową nutą. Kalafior Snowball to odmiana średnio późna o dużych liściach i mocnym systemie korzeniowym. Nadaje się na zbiór jesienny, idealnie sprawdza się w uprawie polowej i pod osłonami. Poszukując kalafiora o jasnozielonej barwie, nie sposób przejść obojętnie, obok odmiany Verde Di Macerata polecanej szczególnie na zbiór jesienny. Osiąga wagę do 1,3 kilograma. Kalafior tej odmiany można spożywać na surowo, jak i po uprzednim ugotowaniu.

Charakterystyka kalafiora

Kalafior jest bardzo popularną rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną jest róża, która zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów. Jego wspaniałe właściwości powinien docenić każdy człowiek dbający o swoje zdrowie i włączyć go do swojej diety. Ma działanie antynowotworowe, przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu oraz reguluje procesy trawienne. Chroni przed chorobą wrzodową żołądka oraz pomaga w leczeniu reumatyzmu. To również cenne źródło witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Kalafior to również wiele składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas i cynk. To jednak nie wszystko. Warzywo to wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Posiada duże ilości naturalnych przeciwutleniaczy i fitosteroli, dzięki czemu uwalniają one enzymy wewnątrzkomórkowe, które są w stanie oczyszczać organizm z kancerogenów, czyli czynników prowadzących do raka. Regularne spożywanie wysokiej jakości kalafiorów pozwala zapobiegać wielu nowotworom. Dodatkowo poleca się go osobom z problemami żołądkowymi, gdyż unieszkodliwia bakterie, zapobiegając chorobom takim jak zapalenie błony śluzowej żołądka. O jedzeniu kalafiora powinny pomyśleć osoby z wysokim cholesterolem, problemami trawiennymi i chorobami układu krwionośnego. Posiada duże ilości witaminy C, dzięki czemu świetnie wzmacnia układ odpornościowy. Kalafior to nie wiele kalorii, niestety jest ciężkostrawny i gazotwórczy, dlatego najlepiej powstrzymać się przed jego spożyciem na noc.

Uprawa kalafiora

Kalafior ma duże wymagania odnośnie do gleby i klimatu. Najładniejsze kalafiory rosną w umiarkowanej temperaturze, przy stałej wilgotności gleby i powietrza. Zbyt niskie temperatury sprawiają, że róże kalafiorów rozsypują się i żółkną oraz mają dużo mniejsze rozmiary. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że stają się żółte oraz przerastają liśćmi. Najlepiej rosną w miejscu osłoniętym od wiatru, słonecznym, na glebach żyznych zasobnych w próchnicę, związki mineralne i niekwaśnych. Kalafiory nie powinny być uprawiane zaraz po sobie oraz po innych warzywach kapustnych. Jako że kalafiory charakteryzują się wolnym tempem wzrostu, można sadzić je między sałatą, którą usuwa się, zanim kalafiory podrosną. Najlepiej uprawiać je w 1 roku po oborniku lub kompoście. Grządki kalafiora należy systematycznie podlewać i odchwaszczać. Należy wiedzieć, że nasiona kalafiora uprawia się z rozsady. Odmiany wczesne sadzi się w lutym do skrzynek, średnie w marcu, natomiast późne w czerwcu do rozsadnika. Przygotowane małe sadzonki należy przesadzić do gruntu w kwietniu, natomiast średnie i późne odmiany w lipcu w rozstawie 40×50. Kiedy róża będzie już wykształcona, należy złamać 3 górne liście i przykryć ją, dzięki czemu zyska biały kolor. Kalafior do swojego wzrostu potrzebuje obornika lub kompostu. Warto zasilić glebę rok wcześniej. Należy pamiętać o nawożeniu rośliny w czasie wzrostu, gdyż kalafior potrzebuje sporych ilości azotu. W tym celu możemy skorzystać z gnojówki pokrzywowej lub kupić nawóz mineralny do warzyw. Tuż obok kalafiora warto sadzić zioła np. bazylię, szałwię czy rumianek. Polecany jest również koper, który skutecznie odstrasza szkodniki np. bielinka kapustnika.

Kalafior – szkodniki i choroby

Wybierając nasiona kalafiora do swojego ogrodu, warto dowiedzieć się trochę o szkodnikach i chorobach, które mogą atakować to warzywo.

Choroby:

  • Kiła kapusty – narośla na korzeniach i czarne guzy. Prowadzi do zachowania wzrostu kalafiora i jego obumierania. Należy unikać kwaśnego i zbyt wilgotnego podłoża oraz wysokich temperatur;

  • Szara pleśń – atakuje dojrzałe rośliny, szczególnie jeśli mamy do czynienia z wilgotnym powietrzem i wysokimi temperaturami. Objawia się szarym nalotem na główkach, liściach i łodygach.

  • Alternarioza – czarne plamy na liściach w kształcie okręgów. Tak jak w przypadku szarej pleśni choroba atakuje, kiedy panują wysokie temperatury i duża wilgotność powietrza;

  • Mączniak rzekomy – ciemne plamy z szarym nalotem. Pojawieniu się choroby sprzyjają chwasty oraz wilgotne i gorące powietrze.

Wśród szkodników, przed którymi należy chronić kalafior wskazuje się paciornice krzyżowiankę. To żółte larwy, które wgryzają liście, prowadzą do ich gnicia oraz potrafią zahamować wzrost rośliny. Kolejne szkodniki, na które narażony może być kalafior to bielinek kapustnik. Ta niebieska gąsienica może wyżerać dziury, zjadać miąższ, prowadząc do zniszczenia rośliny.

Zbiór kalafiora

Kalafiory warto zbierać partiami, wykorzystywać na bieżąco. Kiedy róże są duże i dorodne, należy wyciąć kalafior z liśćmi, tak aby nie uszkodzić róży. Zbiory należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami, które mogą spowodować przemarznięcie i żółknięcie róż. Po zbiorach kalafiory mogą być przechowywane do dwóch miesięcy w chłodnym miejscu o niskiej wilgotności.