Producent

Oferta naszego sklepu internetowego obejmuje wiele odmian nasion kopru ogrodowego. Koper Ambrozja uznawany jest za jedną z najbardziej aromatycznych odmian. Olejki eteryczne działają nawet po zamrożeniu. Jego liście są intensywnie zielone o wysokim plonie. Koper Lukullus to odmiana wczesna i silnie rosnąca. Jest bardzo aromatyczny o drobnych i zielonych liściach. Dobrze się krzewi i późno zakwita. Kolejna odmiana to nasiona Kopru Szmaragd. Gwarantuje wysokie plony, jest idealna zarówno do spożycia na zielono, jak i do kwaszenia. To odmiana późna, łatwa w uprawie i aromatyczna. Odmiana Herkules to koper średnio późny i odporny na suszę. Jest bardzo zdrowy o silnym wzroście, a jego pędy mogą osiągnąć długość nawet 115 cm. Poszukując odmiany wczesnej o drobnych i delikatnie niebieskich liściach, warto zwrócić uwagę na odmianę Kozak. To bardzo silny aromat i drobne listki, dlatego idealnie sprawdza się zarówno do suszenia, jak i kwaszenia. Koper Goliat posiada gęste liście i jest odporny na suszę. To idealna odmiana na zbiór pęczkowy, gdyż może pozostać w polu długo, nie tracąc przy tym walorów smakowych i cennych właściwości. Odmiana nasion Kopru Krezus jest wysokoplenna, gęsto ulistniona i aromatyczna. Inną równie popularną odmianą nasion kopru jest Moravan. Jest gwarancją wysokich plonów i aromatycznego smaku. Przybiera barwę srebrzysto-ciemnozieloną, a jego wysokość może osiągnąć nawet 1 metr. Idealny na zieloną nać, zarówno pod osłonami, jak i w gruncie. Polecamy również Koper Samson jest to unikatowa odmiana o samoodrastających liściach. 

Charakterystyka kopru

Koper ogrodowy należy do rodziny selerowatych. To bardzo chętnie uprawiane zioło, które jest szeroko wykorzystywane w polskiej kuchni. Idealny do zup, ziemniaków, kiszonek, sałatek, surówek, ryb czy sosów, ale także masła, omleta czy jajek. Jest szczególnie ceniony ze względu na niezwykły aromat, jaki nadaje potrawom, ale także za niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Posiada wiele witamin, takich jak: A, C, D, E, K, H oraz B1, B2,B6 i B12, ale także sole mineralne, np. fosfor, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Koper idealnie wspiera układ pokarmowy, poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie żółci oraz pobudza jelita. Łagodzi niestrawność oraz wzdęcia, ale także wiele dolegliwości bólowych. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości olejków eterycznych. Polecany jest na reumatoidalne zapalenie stawów, bóle menstruacyjne i zapalenie stawów. Idealnie usuwa toksyny z organizmu oraz wspiera odporność. Co istotne pomaga pozbyć się złego cholesterolu, działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Jest silnym przeciwutleniaczem. Łagodzi stres oraz uspokaja, jest również idealnym warzywem, które poprawia stan skóry. Polecany jest również jako wsparcie narządu wzroku oraz jako ochrona organizmu przed nowotworami.

Uprawa kopru

Koper ogrodowy jest rośliną bardzo łatwą w uprawie o wielu niezwykłych właściwościach, dlatego zakup nasion kopru polecany jest nawet początkującym ogrodnikom. Lubi miejsca nasłonecznione, osłonięte od wiatru i szczególnie wilgotne stanowiska. Koper lubi ziemię dobrze spulchnioną, przepuszczalną i żyzną, choć z powodzeniem uprawiany jest w naszym klimacie na każdej glebie. Ważne jest utrzymanie wilgotnego podłoża.

Nasiona kopru wysiewa się w gruncie co 2 tygodnie, od wiosny do jesieni, ze względu na jego krótki okres wegetacji, który trwa od 45 do 50 dni. Po zasianiu nasion kopru ziemię należy przyklepać i obficie podlać. Uprawia się go jako śródplon na tym samym nawożeniu co roślinny współrzędne. Najlepiej wsiewać go w sałatę, marchew, pietruszkę, cebulę, i ogórki. Dobrze rośnie w sąsiedztwie brokułów, fasoli, jarmużu i kukurydzy. Warto wiedzieć, że koper wydziela silne olejki eteryczne, które odstraszają wiele szkodników, szczególnie podczas słonecznej pogody. Nasiona kopru nie powinny być wysiewane obok roślin z rodziny selerowatych np. obok kolendry, lubczyka, selera korzeniowego i naciowego.

Szkodniki i choroby kopru

Koper to roślina łatwa w uprawie i niezwykle odporna na choroby i szkodniki. Wśród występujących chorób należy wskazać:

  • szarą pleśń – atakuje kiedy na dworze jest bardzo wilgotno, prowadzi do brunatnienia liści i ich zamierania;

  • zgniliznę twardzikową – podobnie jak szara pleśń rozwija się wtedy, kiedy na dworze panuje duża wilgoć. Objawia się brązowieniem liści i łodyg, a następnie białym nalotem, który pokrywa większą część rośliny.

Szkodnik, który często żeruje na koprze to mszyca wierzbowa-marchwianka. Wysysa sok z liści, co prowadzi do ich zasychania i więdnięcia. Niestety mszyca może przenosić na inne rośliny groźne choroby wirusowe.

Zapobieganie szkodnikom i chorobom kopru

Bardzo ważną kwestią jest zapobieganie szkodnikom i chorobom. Każdy ogrodnik musi zadbać o odpowiednie oczyszczenie pola z chwastów i pozostałości z innej uprawy. Ważna jest głęboka orka oraz stała kontrola wzrostu roślin. Niezwykle istotne jest to, aby kupować nasiona kopru u zaufanych sprzedawców, którzy oferują zdrowe i pewne nasiona. Koper powinien mieć również odpowiednią wentylację, co zapobiegnie rozwojowi chorób grzybowych. Koniecznie należy unikać siania obok siebie roślin z tej samej rodziny. Dodatkowo koper źle rośnie w okolicach wierzby, gdzie narażony jest na szkodniki i choroby. Chcąc uniknąć problemów z uprawą, należy odchwaszczać pole, a w sytuacji wystąpienia szkodników zalecane jest zastosowanie oprysków z mniszka lekarskiego czy cebuli, które skutecznie odstraszają mszyce.

Zbiór kopru

Liście kopru ogrodowego mogą być zrywane już w fazie wzrostu, jednak największe plony występują do czasu kwitnienia. Może być spożywany na zielono, w formie suszu czy mrożony na zimę, a także dodawany do kiszonek. Uprawa na nasiona trwa dłużej, do momentu jego zakwitania. Warto wiedzieć, że nasiona kopru bardzo dobrze zimują w gruncie, dodatkowo koper może bardzo dobrze rozsiewać się sam.