Producent

W ofercie naszego sklepu internetowego posiadamy nasiona kukurydzy cukrowej. Ammonia to średnio wczesna odmiana kukurydzy, o dużych kolbach wypełnionych słodkimi ziarnami. To wytrzymała odmiana, która rodzi duże kolby o podobnej wielkości. Każda kolba to duże i jędrne ziarna o złocistym kolorze. Kolejną odmianą jest Gucio. To kukurydza o słodkim smaku i żółtopomarańczowej barwie. To odmiana wczesna o długotrwałej świeżości. Okres wegetacji wynosi 110-120 dni. Jest bardzo doceniana w przemyśle przetwórczym. Kukurydza Golden Bantam jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej plennych, choć późnych odmian. To dorodne kolby o długości 20-22 cm. Wyróżnia się słodkim smakiem, delikatnym i miękkim miąższem. Idealna do bezpośredniego spożycia, a także jako dodatek do sałatek. Odmianą o złotożółtych ziarnach jest Andrea i Złota Karłowa. Andrea to odmiana mieszańcowa, średnio wczesna. Wyróżnia się słodkimi ziarnami i dużą odpornością na choroby. Złota Karłowa to nasiona kukurydzy cukrowej wczesnej. Okres wegetacji wynosi około 120 dni. Jej popularność związana jest z niezwykłym smakiem i lekko złotymi ziarnami. Ostatnią odmianą jest kukurydza, która wykorzystywana jest w produkcji popcornu. To Jantar, czyli kukurydza pękająca, o ziarnach w kolorze pomarańczowym. Kukurydza Jantar to odmiana mieszańcowa o bardzo obfitych plonach. Jej ziarna to najwyższa jakość.

Charakterystyka kukurydzy cukrowej

Kukurydza cukrowa jest uwielbiana ze względu na swój słodki smak i możliwość spożywania jej po ugotowaniu. Jej ziarna są również bogate w skrobię, tłuszcze oraz białko i wiele cennych witamin, takich jak: A, B1, B2 oraz C. To również bogactwo składników mineralnych, np. potasu, magnezu, fosforu, selenu, cynku i żelaza. Najczęściej jest wykorzystywana jako dodatek do sosów, zup, sałatek i surówek, ale także makaronów i potraw mięsnych. Bardzo często stanowi również przekąskę ugotowane kolby podaje się z masłem i solą. Warto wskazać, że kukurydza cukrowa dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, jelito grube, a wszystko dzięki błonnikowi pokarmowemu. Dzięki temu, że jest bogata w witaminy A i E, a także sterole roślinne, kwasy fenolowe i flawonoidy sprawia, że działa antyoksydacyjnie. Wspiera działanie układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie. Dodatkowo daje uczucie sytości, co sprawia, że może być przydatną przekąską na diecie. Warto wiedzieć, że wysoka zawartość karotenoidów (luteina i zeaksantyna) wpływających pozytywnie na wzrok. Wspiera leczenie zwyrodnienia plamki żółtej, zapobiega szybkiemu rozwojowi tej choroby, dlatego warto spożywać ją w przypadku problemów ze wzrokiem.

Uprawa kukurydzy cukrowej

Kukurydza cukrowa może być uprawiana na wielu rodzajach gleb, jednak im słabsza ziemia, tym słabsze plony. Dlatego do jej uprawy najlepiej wybierać stanowiska żyzne i wilgotne, w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Warto pamiętać, aby w odległości 500 metrów nie była uprawiana kukurydza pastewna i inne odmiany kukurydzy słodkiej, gdyż zachodzi zjawisko przepylenia, co bezpośrednio wpływa na jakość ziarna.

Kukurydzę dobrze jest sadzić po oborniku, który rozprowadzony był na jesieni. Nasiona kukurydzy cukrowej można siać bezpośrednio lub sadzić z rozsady. Siew rozpoczyna się w kwietniu lub maju. Najlepiej od 10 do 20 maja. Aby zapewnić sobie stały dostęp do kukurydzy cukrowej, można wysiewać nasiona co dwa tygodnie aż do 15 czerwca. Warto wiedzieć, że nasiona kukurydzy cukrowej najlepiej kiełkują w temperaturze powyżej 10 stopni. To roślina o dużych wymaganiach cieplnych.

Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy dbać o odchwaszczanie ziemi oraz jej podlewanie, w sytuacji, kiedy ziemia jest lekka.

Choroby i szkodniki kukurydzy cukrowej

Kukurydza tak, jak inne rośliny narażona jest na wiele chorób i szkodników. Jednym z najgroźniejszych szkodników jest omacnica prosowianka. Żeruje na wielu częściach roślin, prowadzi do jej zasychania i zmniejszenia plonów. Kolejnym groźnym szkodnikiem jest mszyca. Wysysa sok z kukurydzy, co wpływa na zmniejszenie plonów. Niestety to nie jedyna działalność mszycy. Szkodnik ten przenosi groźne choroby, dlatego warto zwalczać mszyce naturalnymi środkami. W tym celu można wykorzystać wyciąg z łusek cebuli. Wyzwaniem w hodowli kukurydzy cukrowej mogą być także rolnice. Najczęściej żerują na pędach, korzeniach i liściach. Łatwo je rozpoznać po dziurach, które tworzą na liściach. Znajdziemy na nich również odchody rolnic. Przez podgryzanie korzeni rośliny obumierają, co prowadzi do zmniejszenia plonów.

Wyzwaniem są również choroby takie jak: zgorzel siewek, która objawia się żółknięciem roślin. Jedna z najgroźniejszych chorób jest zgnilizna korzeni i zgorzel podstawy łodyg. To zakażenie grzybicze, które objawia się żółknięciem, mniejszymi plonami i opadaniem kolb ku ziemi. Zagrożeniem dla uprawy może być także fuzarioza, która atakuje górne części rośliny. Najczęściej zajmuje roślinę, kiedy na dworze jest ciepło i mokro.

Bardzo ważne jest, aby uprawa kukurydzy na tej samej ziemi była nie częstsza jak co 4 lata. Warto również dbać o głębokie przekopywanie ziemi jesienią oraz o usuwanie chwastów i wszelkich resztek po innych uprawach, dzięki czemu unikniemy wielu chorób i szkodników. Oczywiście warto zadbać o zakup nasion kukurydzy cukrowej z pewnego źródła.

Zbiór kukurydzy cukrowej

Kukurydza cukrowa dojrzewa w sierpniu, wrześniu i październiku. Należy zbierać kolby wtedy, kiedy nasiona są miękkie i soczyste. W miarę dojrzewania nasiona stają się twarde, mączyste o mniejszej ilości cukru, co przekłada się na ich smak. Po zbiorze należy ją schłodzić do temperatury 0 stopni Celsjusza i przechowywać w takiej samej temperaturze.