Producent

W naszym sklepie internetowym polecamy zakup nasion melona w wielu różnorodnych odmianach. Na początek warto wskazać popularną odmianę Cantalupo Charantais, która należy do melonów wczesnych o niezwykłych walorach smakowych. To jasna skórka z lekkimi ciemnozielonymi żebrowaniami. Melon Galia to jedna z najpopularniejszych odmian. Jest to kuliste warzywo o żółtobrązowej siatkowanej skórce. Junior to kolejna wczesna odmiana nasion melona. Wyróżnia się bujnym wzrostem i dużymi owocami. Wykazuje także dużą odporność na choroby atakujące warzywa z rodziny dyniowatych. Kolejną odmianą jest melon o owocowej nazwie Ananas. To średnio wczesna odmiana o okrągłych i lekko eliptycznych owocach. Pachnie jak ananas i smakuje wyjątkowo dobrze, stąd swoją nazwę zawdzięcza tym słodkim owocom. Na uwagę zasługuje również odmiana Malaga, dość plenna i odporna na działanie niskich temperatur. Bardzo dobrze nadaje się do uprawy pod osłonami. Mocny aromat i niesamowicie słodki smak to cechy charakterystyczne dla melona Emir. To odmiana wczesna, która świetnie znosi wahania temperatury. Jest smaczna i odporna na mączniaka rzekomego. Melon Seledyn to najwcześniejsza z polskich odmian, która charakteryzuje się bujnym wzrostem i zieloną barwą miąższu. Nadaje się do uprawy gruntowej i pod osłonami. Jeśli nadal trudno jest Ci zdecydować, które nasiona melona wybrać, może warto spróbować Melby, który charakteryzuje się niezwykle smacznym pomarańczowym miąższem o masłowej konsystencji. Jest to bardzo plenna odmiana nasion melona, o dużej odporności na niskie temperatury.

Melon charakterystyka

Melon może przynieść spore plony, szczególnie jeśli zadbamy o jego prawidłowy wzrost. Należy wiedzieć, że melon jest warzywem, które należy do rodziny dyniowatych. Gatunkowo jest spokrewniony z ogórkiem, dlatego uprawa jest niezwykle podobna. Wysoka zawartość cukru sprawia, że jest to warzywo dużo cenniejsze niż ogórki. To również niezwykły smak i aromat. Melon jest bogaty w wiele cennych dla organizmu właściwości, które mogą okazać się niezwykle ważne dla osób zmagających się z miażdżycą i nadciśnieniem, ale również u osób z chorobą nowotworową. To bogactwo wielu witamin, takich jak: A, C, E, K oraz witamin z grupy B, pomimo iż w 90% składa się z wody. W melonie występuje również wiele cennych soli mineralnych jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, fluor czy miedź. Warzywo to jest szczególnie polecane dla układu nerwowego i kostnego, wpływa również pozytywnie na stan skóry i ma właściwości oczyszczające. Działa przeczyszczająco i moczopędnie, dlatego warto stosować go na diecie odchudzającej i w problemach z układem moczowym. Doskonale sprawdza się w problemach z reumatyzmem. O jego stosowaniu powinny pomyśleć osoby, które dbają o swoją urodę, gdyż posiada wiele przeciwutleniaczy, co pozwala zmniejszać stres i starzenie się organizmu.

Uprawa melona

Nasiona melona nie są tak powszechnie wykorzystywane przez ogrodników, choć wiele osób przekonuje się, że można samodzielnie wyhodować go w swoim ogrodzie, po czym delektować się jego smakiem i wartościami odżywczymi. Kojarzy nam się z egzotyką, jednak przy odpowiedniej pielęgnacji, można będzie po kilku miesiącach cieszyć się jego smakiem i wyjątkowym aromatem, który posiada. Melony to warzywa o dużo większych wymaganiach klimatycznych niż ogórki. Wybierając nasiona melona, należy przygotować się na to, że konieczne będzie poświęcenie im większej uwagi. Miejsce do ich wzrostu powinno być nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od północy. Tak naprawdę najskuteczniejsza jest uprawa melona w szklarniach, w których panuje wysoka temperatura. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna. Melony w szklarniach mogą być wysiewane od wiosny do lata. W tunelach foliowych można wysiewać je do końca kwietnia. Podłoże powinno mieć około 30 centymetrów, pod którym musi znajdować się obornik, koński nawóz, kompost lub słoma. Wśród zabiegów należy wyróżnić podlewanie letnią wodą, odchwaszczanie, cięcie oraz odwracanie owoców, aby nie gniły. Warto wiedzieć, że możliwe jest zmniejszenie ryzyka gnicia melona w sytuacji, kiedy posadzimy je na agrowłókninie ściółkującej lub podłożymy pod owoce deski. W czasie upałów szklarnie i tunele foliowe należy wietrzyć. Warto również stosować nawozy potasowo-fosforowe, które pobudzą ich do wzrostu.

Melon – choroby i szkodniki

Melon, choć łatwe w uprawie, może być atakowany przez wiele szkodników i chorób, które mogą doprowadzić do zamierania roślin czy zmniejszania plonów. Jedną z nich jest mączniak, który prowadzi do wysychania liści i obumierania rośliny. Pomocna okaże się naturalna gnojówka z pokrzywy lub ze skrzypu. Kolejną chorobą grzybową jest gumowata łodyga. Ten grzyb dostaje się do rośliny przez jej rany, co prowadzi do niszczenia łodyg i pojawienia się wysięków. Walcząc z tym grzybem, warto zastosować siarczan miedzi. Już podczas wysiewu nasion melona, warto zadbać o zapewnienie mu warunków, dzięki którym zmniejszymy szansę na pojawienie się chorób. Chodzi o zapewnienie właściwej wentylacji i odpowiedniego poziomu wilgoci. Nadmiar wody może sprzyjać rozwojowi grzyba. Dla hodowli melona zagrożeniem są również szkodniki np. czerwony pająk, biała mucha, gąsienice i mszyca. W sklepach ogrodniczych znajdziemy różne środki ochrony roślin, które stosuje się w przypadku inwazji szkodników. Warto dbać o regularne odchwaszczanie gleby, gdyż chwasty mogą stać się żywicielami wielu szkodników.

Zbiór melona

Melony są gotowe do zbioru około 3-4 miesiące od siewu nasion. Najczęściej jest to koniec sierpnia i początek września. W czasie dojrzewania warzyw nie należy podlewać zbyt obficie. Dojrzałe, gotowe do zbioru melony mają intensywny zapach oraz bardzo łatwo odrywają się od szypułek. Najczęściej zmieniają także swój kolor, stąd można poznać, kiedy melon jest gotowy do zbiorów. Należy wiedzieć, że owoce zebrane za wcześnie mają gorszy smak i aromat, natomiast za późno gniją w środku. Warto zebrać je tuż przed przymrozkami i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Można spożywać je na surowo lub wykorzystać do potraw i deserów.