Producent

W ofercie naszego sklepu internetowego posiadamy szereg odmian nasion pomidora. Wyróżniamy pomidory gruntowe, szklarniowe oraz koktajlowe gruntowe i szklarniowe. Pomidor występuje w wielu odmianach, kształtach oraz kolorach, małych i dużych rozmiarach. To popularne pomidory w czerwonej barwie, ale także żółtej, pomarańczowej, fioletowej czy czarnej. Dlatego każdy klient znajdzie idealne pomidory, które zachwycą swoim wspaniałym smakiem, zapachem i spełnią wszystkie oczekiwania. W naszej ofercie znajdują się pomidory idealne do amatorskiej uprawy oraz dostosowane do wymagań profesjonalistów.

Nasiona pomidora gruntowego

Wśród odmian nasion pomidora gruntowego wyróżniamy pomidora Antares. To bardzo popularna odmiana czerwona o kształtnych i mięsistych owocach. Ich miąższ jest malinowy i niezwykle smaczny, a odmiana ta charakteryzuje się dużą odpornością na szkodniki i choroby. Lolek to odmiana karłowa o pomarańczowej barwie. Wytwarza bardzo duże i smaczne owoce o słodkim smaku. Kolejna odmiana pomidora gruntowego to Frodo. To gatunek pomidora wczesny, którego owoce są gotowe do zbioru już po około 66-75 dniach od posadzenia rozsady. Ich kształt jest cylindryczny, a miąższ intensywnie czerwony. To odmiana idealna na przetwory. Spośród innych odmian nasion pomidorów gruntowych można wyróżnić Pomidora Beta. To pomidor karłowy, o czerwonych owocach średniej wielkości. Jest to odmiana wczesna, która bardzo szybko rośnie i plonuje. Kolejną popularną odmianą jest Betalux. Wyróżnia się smacznymi, choć delikatnie kwaskowatymi owocami. Jej owoce są kuliste o ciemnoczerwonej barwie. Pomidor Brutus zasługuje na ogromną uwagę ze względu na wielkość owoców, jakie rodzi oraz ich kształt, gdyż są to owoce żebrowane. W normalnych warunkach osiągają wagę około 500 gramów, natomiast kiedy warunki wyjątkowo im sprzyjają, mogą mieć aż 2 kg! Awizo to pomidor gruntowy karłowy wczesny i bardzo plenny. Jest bardzo łatwy w uprawie i przynosi dość obfite plony. Babinicz to odmiana karłowa i wcześnie owocująca na czerwono w dość dużych rozmiarach. Okres wegetacji tej odmiany nasion pomidora wynosi około 55-60 dni. Kolejną odmianą o dużych owocach jest Bohun, bardzo wczesny o obfitych owocach, które osiągają wagę od 120 do 150 gramów. Są lekko spłaszczone i żebrowane. Jokato to pomidor pomarańczowy, średnio wczesny i bardzo plenny. Owoce są słodkie o dość mocno wydłużonym kształcie. Czerwona odmiana o niskich pędach to Poranek, o czerwonych owocach przeznaczona na zbiór wczesny. Wyróżnia się znakomitą plennością. Bardzo popularna odmiana nasion pomidora to również Krakus, pomidor bardzo soczysty, smaczny i niezwykle mięsisty, który świetnie nadaje się do koncentratów, soków czy suszenia. Wytwarza duże pomidory o wadze do 200 gramów. Wśród odmian gruntowych znajdzie się Pomidor Malinowy Retro, który nadaje się do uprawy zarówno w gruncie, szklarniach i donicach. Odmiana wysoko plenna i wczesna. Kolejna odmiana to Pomidor Malinowy Warszawski. Jest bardzo popularny ze względu na duże rozmiary i gwarancję obfitych plonów. Masa owoców osiąga nawet 250 gramów i są one mięsiste, zbite oraz jędrne. Malinowy Olbrzym to równie chętnie uprawiana odmiana pomidora gruntowego. Wszystko przez niezwykle smaczny miąższ i wagę, jaką mogą osiągnąć owoce. Skórka jest niezwykle delikatna i żebrowana a miąższ mięsisty. Kolejna odmiana to Malinowy Ożarowski, równie popularna i chętnie wybierana do uprawy. Owoce są bardzo słodkie i mięsiste, dlatego jest to chętnie wybierany pomidor do uprawy przez działkowców. Marmande to kolejna odmiana pomidora gruntowego, średnio wczesna o okrągłych i żebrowanych owocach. To bardzo mięsisty miąższ i niezwykły smak. Saint Pierre to odmiana o bardzo aromatycznych i smacznych owocach, wysokoplenna. Jest odporna na trudne warunki transportowe. Kolejna odmiana to Black Prince, czyli po polsku Czarny Książe. Nazwa nawiązuje to jego ciemnej barwy. Posiada aromatyczny i bardzo smaczny oraz soczysty miąższ. Jest to średnio wczesna odmiana o owocach 170-180 gramów. Kolejna bardzo popularna odmiana nasion pomidora to Maliniak. Wyróżnia się wysoką jakością owoców o wadze około 200 gramów. Dojrzewa po około 75-80 dniach od wysadzenia rozsady do gruntu. Wśród odmian gruntowych znajdziemy również odmianę średniowczesną Faworyt. Jest chętnie wybierana przez działkowców ze względu na niezwykły smak i duże owoce malinowe. Gigant to również bardzo popularna odmiana, która posiada duże i intensywnie czerwone owoce o wadze około 250 gramów. Gruntowy, wczesny oraz bardzo smaczny pomidor to Jawor. Jest bardzo popularny i chętnie wybierany ze względu na kuliste i odporne na pękanie owoce. Pomidor Kmicic to gruszkowate owoce intensywnie czerwone o masie około 60 gramów. To odmiana wysoce plenna, nawet w niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Odmiana Bawole Serce jest bardzo chętnie wybierana ze względu na niezwykły smak i duże owoce o masie nawet 600 gramów. To pomidory lekko podłużne i żebrowane, bardzo mięsiste i słodkie. Red Pear to bardzo oryginalna odmiana ze względu na kształt owoców. Wyglądem przypominają gruszkę, jednak są mocno czerwone i duże. Kolejna bardzo ciekawa odmiana gruntowa to Pomidor Złoty Ożarowski. Wyróżnia się pomarańczowo złotą skórką i miąższem oraz jest wyjątkowo smaczny. Szybko wymaga palikowania przez wzgląd na dużą siłę wzrostu.

Nasiona pomidora szklarniowego

Spośród odmian nasion pomidora szklarniowego wyróżnić można odmianę Octawian. Owoce ma jędrne i smaczne o wadze około 180 gramów. To jedna z najpopularniejszych odmian, bardzo plenna i wczesna. Kolejna to Remiz, idealna do uprawy w tunelach foliowych, szklarniach, a także na polu. To odmiana wczesna oraz bardzo plenna. Jest również wysoce odporna na choroby i szkodniki. Bruno to pomidor szklarniowy wczesny o wysokiej jakości owocach około 180 gramów, są kuliste, twarde oraz niezwykle smaczne. Hardy to bardzo duże i trwałe owoce. Jest to odmiana wysoko plenna oraz słodka. Średnio wczesna odmiana to Pomidor Perkoz. Jej owoce są lekko żebrowane i spłaszczone, ale dobrze wybarwione. To silne rosnące pomidory idealne do uprawy w szklarni czy tunelu foliowym. San Marzano 2 jest odmianą o kształcie podłużnym, wyróżnia się niezwykle mięsistym miąższem oraz wspaniałym aromatem. Owoce są zbite i twarde, a ich waga wynosi około 100-130 gramów. Inną bardzo ciekawą odmianą nasion pomidora szklarniowego jest Słonka, średniowczesna, niezwykle cenna i smaczna o dobrze wybarwionej czerwone skórce. Jest odporna na wiele chorób atakujących pomidorów.

Nasiona pomidora koktajlowego

Wśród odmian nasion pomidora koktajlowego znaleźć możemy Pomidor Malinowy Kapturek. To małe i cylindryczne owoce o masie około 8 gramów. Ich barwa jest różowo-malinowa, a smak niezwykle słodki. Bardzo soczyste i słodkie owoce w kształcie kulki to odmiana Cherrola. Osiągają niewielką wagę 15-25 gramów. Pomidor Idyll to wspaniały smak i bardzo kształtne owoce w typie „cherry”. Z kolei odmiana nasion Ildi to pomidorki żółte o owalnym i nieco podłużnym kształcie. Są bardzo smaczne i wysoko plenne. Odmiana o niewielkich owocach to Figiel. Cechuje się pomarańczową barwą i soczystym miąższem. Jest wczesna i bardzo plenna. Poszukując odmiany balkonowej warto zwrócić uwagę na Pomidora Bajaja. Jest bardzo wczesny i plenny, gdyż może mieć około 600 owoców na jednej roślinie! Warto również zwrócić uwagę na odmianę koktajlową Black Cherry, która posiada ciemny odcień owoców. To wczesna i bardzo plenna odmiana o brązowym miąższu. Koralik to pomidor o silnym wzroście, niezwykle plenny i wczesny o bardzo smacznych i słodkich owocach. Kolejny pomidor koktajlowy to odmiana żółta Ola Polka, miąższ ma słodko kwaśny smak i jest bardzo mięsisty. To pomidor typu cherry w kolorze żółtym. Perun to gruszko kształtny i żółty pomidor, idealny nie tylko do sałatek, ale także dekoracji. Jest bardzo plenny i wyjątkowo smaczny. Pomidor Radana to odmiana średniowczesna o drobnych, lecz bardzo licznych owocach w kształcie gruszki. Idealnie sprawdza się w małych ogrodach, na tarasach i balkonach. Kolejna wyjątkowa odmiana koktajlowa do Aztek. Wyróżnia ją bardzo mały rozmiar, żółty kolor oraz bardzo słodki miąższ. Jest bardzo dekoracyjna, dlatego świetnie prezentuje się w doniczkach i skrzynkach.

Charakterystyka pomidorów

Pomidor jest warzywem, które należy do rodziny psiankowatych. Jest chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni, jako składnik wielu dań. To również idealny dodatek do kanapek czy sałatek. Jest bardzo chętnie uprawiany w naszym kraju. Nie bez powodu. To cała masa cennych witamin i minerałów. Pomidor jest ogromnym źródłem naturalnego likopenu, czyli przeciwutleniacza, który usuwa wolne rodniki i zapobiega starzeniu się. Aby był jeszcze lepiej przyswajalny, warto podawać pomidory ze zdrowym tłuszczem. Co ważne, jest go również bardzo dużo w przetworach, gdyż likopen nie ginie podczas przetwarzania. Pomidory są bogactwem beta-karotenu, czyli barwnika i przeciwutleniacza wpływającego na piękny wygląd skóry i dobry wzrok. Każdy pomidor zawiera również dużo witaminy C, E, A, K, E, B1, B2, B3. To również ogromne źródło potasu, który odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu chorób układu sercowo-naczyniowego oraz wysokiemu ciśnieniu. W pomidorach znajduje się również magnez, który świetnie wpływa na układ nerwowy oraz witamina B6. Pomidory polecane są szczególnie na dietach odchudzających, gdyż mają niewiele kalorii, a mnóstwo cennych właściwości. Zawierają również spore ilości wody i błonnika pokarmowego, dlatego gwarantują uczucie sytości. Kwasy zawarte w pomidorach zapobiegają odkładaniu się cholesterolu, dzięki temu przeciwdziałają miażdżycy oraz zawałowi serca. Wspierają również pracę układu odpornościowego oraz chronią wzrok i pomagają zachować zdrowy i młody wygląd skóry. Udowodniono, że systematyczne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, jajników, jelita grubego i raka wątroby. Warto wiedzieć, że pomidor uprawiany na polu ma więcej wartości odżywczych niż ten, który rośnie w szklarni czy tunelu foliowym.

Uprawa pomidorów

Pomidory są dość wymagającym warzywem odnośnie gleby, a najlepiej udają się na ziemiach przepuszczalnych, próchniczych, lekko kwaśnych i ciepłych. Właśnie na takich podłożach należy siać nasiona pomidora, aby móc cieszyć się ich wysokimi plonami i doskonałym smakiem. Można je uprawiać zarówno w gruncie, jak i szklarni czy tunelu foliowym. Na gruncie miejsce powinno być dobrze osłonięte od wiatru i nasłonecznione. Pomidory najlepiej udają się w latach ciepłych i wyjątkowo słonecznych. Nie lubią chłodu i obfitych deszczów, gdyż zaczynają chorować i pękać. Kiedy temperatura zbliża się do 0 stopni, pomidory giną, natomiast najlepsza temperatura dla ich wzrostu to 22 stopnie Celsjusza. Jako przedplon przed pomidorami można uprawiać sałatę, szpinak i kalarepę. Pomidorów nie powinno się uprawiać po ziemniakach, a ze względu na możliwość występowania chorób można wysadzać je w tym samym miejscu co 4 lata. Idealnym sąsiedztwem dla pomidorów są czosnek i cebula, gdy odstraszają wiele szkodników. Warto posadzić także bazylię, sałatę lub selera. Co istotne, sąsiedztwo ziół wpływa na poprawę smaku pomidorów i stymuluje ich wzrost.

Pomidory najlepiej rosną w 1 roku po oborniku, który dobrze jest uzupełniać nawozami mineralnymi. Ziemia powinna być dobrze przekopana, może być także zasilona kompostem oraz gnojówką z pokrzywy, która silnie pobudza warzywa do wzrostu i wpływa pozytywnie na ich smak.

Jako że pomidory są bardzo wrażliwe na przymrozki, warto hodować je z rozsady, którą przygotowuje się w inspekcie lub w domu. Ważne jest zapewnienie im światła i ciepła. Do gruntu najlepiej przesadzać je po 15 maja, wtedy kiedy nie istnieje już ryzyko przymrozków, a gleba jest dostatecznie ciepła. Pomidory na rozsadę wysiewa się w marcu, a po około 3 tygodniach należy je przepikować do skrzynki w rozstawie 10×10. Rozsadę ze skręconymi liśćmi, warto jest odrzucić. Do gruntu najlepiej sadzić je, gdy nie ma słońca, w pochmurny dzień, wieczorem lub rano. Aby dobrze rosły potrzebują dużo ciepła i słońca, a gdy panują niskie temperatury, istnieje ryzyko zahamowania ich rozwoju.

Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy wymienić podlewanie, niezbyt częste, zawsze przy korzeniu. Ważne, aby unikać moczenia liści, gdyż nadmiar wody sprawia, że porażają je choroby. Posiadacze wysokich odmian pomidorów muszą pamiętać o ich palikowaniu, gdyż krzaki mogą kłaść się na ziemi, co wpłynie bezpośrednio na owoce. Konieczne jest również usuwanie pędów bocznych, tak aby pozostał jeden najsilniejszy pęd. Dzięki temu pomidory szybciej owocują i są większe. Ważne jest również obrywanie liści, które dotykają ziemi oraz odchwaszczanie.

Zapobieganie chorobom i szkodnikom pomidorów

Choroby i szkodniki, które dotykają pomidory są wyjątkowo uciążliwe i prowadzą do dużych strat w plonach. Ważna jest regularna kontrola warzyw i szybkie reagowanie na pojawiające się problemy w uprawie. Pierwszą poważną chorobą jest zaraza ziemniaczana, którą wywoływana jest przez grzyby. Pojawia się szczególnie w czasie deszczowej i chłodnej pogody, a jej objawem są duże i brunatne plamy, które dotykają również miąższ owoców. Najlepszym sposobem są gotowe preparaty dostępne w sklepach lub wywar ze skrzypu polnego bądź pokrzywy. Kolejną chorobą atakującą pomidory jest alternarioza pomidora, również wywoływana przez grzyby. Najczęściej dotyka pomidory gruntowe w deszczowe i upalne lata. Na liściach pojawiają się plamy o wielkości około 1,5 cm w kolorze ciemnobrunatnym, które powodują ich obumieranie i opadanie. Najlepszym sposobem na pozbycie się choroby jest zakup specjalistycznych środków w sklepie ogrodniczym. Szara pleśń to kolejna choroba atakująca pomidory. Na liściach i łodygach tworzą się szare lub żółtoszare plamy, a na owocach plamy są bardzo miękkie. Konieczne jest ograniczenie wysokiej wilgotności powietrza i oprysk warzyw preparatami chemicznymi. Wśród szkodników na pierwszym miejscu należy wymienić mszyce, które żerują na pomidorach. Aby się ich pozbyć, warto zastosować oprysk z mydła organicznego z dodatkiem czosnku. Kolejnym szkodnikiem są rolnice, a szczególnie ich larwy, gdyż podgryzają korzenie pomidorów. Aby uniknąć tych szkodników, należy wykonać kołnierz wokół korzeni i regularnie odchwaszczać teren. Pchełki ziemne również szkodzą pomidorom. Robią dziury w ich liściach, przez co hamują wzrost pomidorów. Należy zastosować oprysk z mydła organicznego. Innym szkodnikiem pomidorów jest stonka ziemniaczana, która pojawia się na pomidorach, gdy nie żeruje na ziemniakach. Konieczne należy sadzić ziemniaki daleko od pomidorów oraz usuwać je ręcznie bądź zaprosić do swojego ogrodu biedronki, które zjadają stonkę. Niekiedy na pomidorach można zlokalizować nicienie. Owady te żerują na korzeniach pomidorów, przyczyniając się do więdnięcia liści i ich opadania. Warto obok sadzonek pomidorów posadzić aksamitki, gdyż nicienie lubią ten rodzaj roślin, dzięki temu nie będą żerować na pomidorach. Po sezonie konieczne jest wyczyszczenie używanych narzędzi.

Zbiór pomidorów

Pomidory w zależności od odmiany, zbiera się od lipca do pierwszych przymrozków. Do bezpośredniego spożycia, należy zbierać owoce, kiedy są w pełni dojrzałe. Najlepiej zbierać je w dni suche i pogodne. Warto urywać szypułki i układać je w skrzynkach. Zaleca się uważać, aby nie uszkodzić ich skórki. Zebrane pomidory można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, jednak nie w lodówce, gdyż tracą swój smak.