Producent

Nasiona pora w naszym sklepie internetowym występują w wielu odmianach. Jedną z najstarszych odmian wyhodowanych w naszym kraju jest Bartek. To odmiana późna, która osiąga bardzo obfite plony. Wykazuje dużą odporność na niskie temperatury, dlatego dobrze zimuje w gruncie. Spośród innych odmian nasion pora można wyróżnić Starozagorski-Kamush, który przeznaczony jest na zbiór letni i jesienny. Wyróżnia się długą łodygą rzekomą, a dzięki walorom smakowym jest bardzo cenioną odmianą przez ogrodników. Golem to gatunek odporny na duże spadki temperatury o niezwykłym smaku i aromacie oraz dorodnej łodydze rzekomej. Jest wysoko plenny, stąd jego ogromna popularność wśród działkowców. Odmiana późna i bardzo plenna nasion pora to Baca. Lubi niskie temperatury, jednak bardzo dobrze radzi sobie także podczas upałów. Do uprawy pora na zbiór jesienny świetnie nadają się odmiany Janosik, Titus i Juhas. Pierwszy z nich, czyli Janosik zimuje w polu. Wyróżnia się szerokimi i ciemnozielonymi liśćmi z silnym nalotem woskowym. Z kolei Titus jest odmianą idealną do bezpośredniego wysiewu w gruncie, a Juhas wyróżnia się mięsistą łodygą. Nadaje się na zbiór jesienny i późnojesienny. Por o tanecznej nazwie Tango idealnie sprawdza się w bardzo chłodnych warunkach i tworzy bardzo długie oraz mięsiste łodygi. Odmianą nasion pora idealnie nadającą się na zbiór wczesny jest Bulgaarse Reuzen. Bardzo dobrze sprawdzi się do suszenia oraz do handlu na świeży rynek. Por, który idealnie nadaje się do przezimowania w gruncie to odmiana Carentan 3. Nawet podczas niskich temperatur nie traci ona swoich cennych właściwości. Spośród innych odmian odpornych na mróz wyróżnić można por Winner o mięsistych i jędrnych łodygach. Odmiana ta jest łatwa w uprawie, a jej łodygi są bardzo smaczne.

Charakterystyka pora

Por to roślina zaliczana do rodziny amarylkowatych. Jest spokrewniona z czosnkiem i używana nie tylko jako przyprawa, ale także warzywo w postaci surówek i sałatek. Warzywo to posiada wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów. To bogactwo witamin z grupy B, ale także A, C oraz K. W porze znajdziemy duże ilości żelaza, wapnia, potasu i fosforu, magnezu oraz siarki. Por w swoim składzie posiada niewielkie ilości cukru, natomiast ma więcej białka niż cebula. Jest to warzywo, które polecane jest szczególnie w leczeniu anemii, w trosce o prawidłowe działanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz jako wsparcie układu odpornościowego. Doskonałe wartości odżywcze i prozdrowotne działanie zostało już zauważone w średniowieczu. Wykorzystano go w leczeniu wielu przypadłości. Por jest warzywem lekkostrawnym i dietetycznym, dzięki czemu doskonałe wpływa na zdrowie. Znajdziemy w nim wiele cennych związków jak flawonoidy, argininę i oligosacharydy, które zmniejszają ryzyko raka żołądka i wielu innych nowotworów. Spożycie pora, zalecane jest w wielu problemach z układem moczowym. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Leczy przeziębienie, przyśpiesza regenerację organizmu oraz wyrównuje wiele niedoborów w organizmie. To właśnie przekonuje wiele osób do zakupu nasion pora i jego wyhodowania w swoim ogrodzie. Por można spożywać na surowo jako składnik surówek i sałatek, a także po ugotowaniu. Warzywo to najczęściej podaje się do zup, mięs i sosów.

Uprawa pora

Pory, są warzywami, które nie wymagają dużych temperatur. Lubią, kiedy panuje dość chłodna temperatura i dość duże opady deszczu. Są odporne na działanie niskiej temperatury. Mimo niewielkich wymagań klimatycznych por ma ogromne wymagania odnośnie gleby. Powinna być ona wilgotna, żyzna, próchnicza i gliniasta. Należy pamiętać, aby nie uprawiać ich po innych warzywach cebulowych. W przypadku słabych gleb pory powinny być sadzone w 1 roku po oborniku. Tuż po posadzeniu należy nawozić je gnojówką od czerwca do sierpnia. Nasiona pora najczęściej uprawiane są z rozsady, której wysiew należy rozpocząć w marcu. Od końca kwietnia do maja warzywa te przesadza się po uprzednim skróceniu korzeni, na miejsce stałe w rozstawie 25×30 cm. Do posadzenia porów wykopuje się rowki o głębokości 10-15 cm, które zasypuje się wraz ze wzrostem rośliny. Kiedy por będzie wyższy, należy obsypywać go ziemią, tak aby uzyskać, jak najdłuższą część wybieloną. Podczas uprawy konieczne jest odchwaszczanie i podlewanie.

Szkodniki i choroby pora

W czasie uprawy pora tak, jak w przypadku wielu innych warzyw możemy spotkać się z chorobami i szkodnikami. Wśród popularnych chorób wyróżnia sie:

  • rdzę – to choroba grzybowa, która rozwija się, kiedy na dworze panuje wysoka wilgotność powietrza. Objawia się pomarańczowymi plamami z zarodnikami grzyba. Szybki rozwój choroby prowadzi do żółknięcia liści i ich zamierania;

  • alternariozę – pojawia się w przypadku dużej wilgotności. Tworzy białe plamy, które brązowieją. Prowadzi do zamierania liści i ich pękania;

  • białą zgniliznę – to kolejna choroba grzybowa, która tworzy grzybnię z przetrwalnikami. Najczęstszą przyczyną choroby jest zainfekowana gleba.

Wśród popularnych szkodników pora wyróżnia się śmietkę cebulankę, czyli białawe larwy, które uszkadzają korzenie i wgryzają się w piętkę, co prowadzi do zamierania rośliny. Znanym szkodnikiem jest także miniarka porówka. Jej samice żerują na liściach, a larwy na zgrubiałej części pora, w którą wgryzają się i tworzą tunele. Ostatnim szkodnikiem jest wciornastek tytoniowiec, który wysysa sok z rośliny. Prowadzi to do zmiany jej koloru i zamierania.

Aby zapobiegać chorobom i szkodnikom zaleca się, aby pozyskiwać nasiona pora ze sprawdzonego źródła. Należy pamiętać także o zmianowaniu. Nie zaleca się, aby sądzić po sobie rośliny amarylkowate. Podczas wzrostu roślin należy dbać o stałą kontrolę uprawy tak, aby móc w porę zareagować na pojawiające się problemy. W sklepach ogrodniczych znajdziemy wiele środków, jednak liczy się przede wszystkim czas reakcji.

Zbiór pora

Przed nadejściem pierwszych przymrozków, należy wykopać pory i zdołować je w piwnicy bądź innym osłoniętym miejscu w ogrodzie. Warto przechowywać je w temperaturze około 0 stopnia Celsjusza. Podczas zbiorów należy podważyć warzywa widłami i delikatnie wyrwać. Przed schowaniem ich w piwnicy należy oberwać żółte liście i skrócić korzenie. Pory pełną dojrzałość osiągają najczęściej na jesieni, jednak można spożywać również młode pory, które wyróżniają się bardzo delikatnym smakiem. Dodatkowo należy zabezpieczyć je słomą, bądź liśćmi. Jeśli wybraliśmy nasiona pora, które nadają się do zimowania np. odmianę Carentan 3, możemy zostawić je w gruncie przez cały okres zimy, dlatego nie ma konieczności wykopywania porów. Warto jedna przykryć uprawę agrowłókniną.