Producent

W naszym sklepie internetowym oferujemy nasiona rukoli jednorocznej i wieloletniej. To produkty najwyższej jakości. Należy wiedzieć, że rukola zielona to roślina liściasta, której pędy mogą dorastać nawet do 100 cm. Wyróżnia się dość wyrazistym i lekko pikantnym smakiem. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, gdyż posiada wiele cennych witamin i minerałów oraz doskonały smak.

Charakterystyka rukoli

Rukola inaczej rokietta siewna. To roślina należąca do rodziny kapustowatych. Rukola jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dzięki temu jest świetnym zamiennikiem popularnej sałaty. To przede wszystkim witamina A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz żelazo, potas, sód, wapń i magnez. Rukola działa również antynowotworowo, zapobiega anemii, wspiera układ kostny i krwionośny. Za sprawą wielu witamin podnosi również odporność i wpływa korzystnie na wzrok, dzięki obecności luteiny i zeaksantyny. Polecana jest również na dietach odchudzających, ze względu na dużą zawartość błonnika, który daje uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit. Dzięki temu, że znajdziemy w niej duże ilości chlorofilu, który oczyszcza organizm, można spożywać ją w celu pozbycia się toksyn z organizmu. Roślina ta jest najczęściej wykorzystywana do kanapek, jajek, past, mozzarelli i sałatek, ale także jako składnik pizzy i makaronów.

Uprawa rukoli

Rukola jest warzywem, które z wyglądu przypomina mniszek lekarski. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, skąd rozprzestrzeniła się na wiele innych rejonów świata. Rokietta siewna najlepiej rośnie na ziemiach żyznych i przepuszczalnych, wzbogaconych nawozem organicznym. Lubi chłodne powietrze. Należy pamiętać, aby nie siać nasion rukoli po warzywach kapustnych. Jest niewymagająca, dzięki temu może rosnąć w miejscach słonecznych, jak i lekko zacienionych. Nasiona rukoli mogą być wysiewane w połowie marca w inspekcie. Natomiast w późniejszym czasie bezpośrednio do gruntu. Ze względu na krótki okres wegetacji, który wynosi 6-8 tygodni, może być wysiewana nawet we wrześniu. Osiąga wysokość około 15-30 cm, rośnie bardzo szybko, szczególnie na żyznych glebach, zasobnych w próchnicę.

Ważne jest regularne podlewanie i odchwaszczanie. Brak dostatecznej ilości wody wpływa na smak rukoli, która staje się gorzka. Rukola może być również wysiewana w domu, najlepiej w skrzynce lub doniczce na balkonie.

Szkodniki i choroby rukoli

Okazuje się, że jest to roślina wyjątkowa odporna, dlatego w jej uprawie mogą wystąpić jedynie niewielkie problemy. Chorobą, która może atakować w sytuacji dużej wilgotności i ciepła jest szara pleśń. Objawia się szarym nalotem na liściach, prowadząc do zamierania rośliny.

Wśród szkodników należy wskazać pchełkę ziemną, która wygryza dziury w liściach, prowadząc do zasychania liści. Warunki, które sprzyjają pojawieniu się szkodników to wysokie temperatury.

Aby zapobiegać problemom w uprawie, zaleca się regularne odchwaszczanie, wybieranie nasion rukoli z pewnych źródeł. Obok rukoli, warto posadzić miętę i kocimiętkę. Aby skutecznie zapobiegać występowaniu pchełki, można przykryć rukolę agrowłókniną.

Zbiór rukoli

Kiedy rukola wytworzy 3-4 liście można dokonać tzw. przerywki, tak aby rozety liści miały 6 cm odstępu. Natomiast kiedy osiągnie 12 cm, można dokonać jej zbioru. Wyrywa się liście zewnętrzne, aby nie naruszać rośliny, która wyda nowe liście. Można wyrywać wszystkie rozety naraz lub obrywać zewnętrzne liście co kilka dni. Zbiory można przechowywać w lodówce do 2 dni. Warto wiedzieć, że zbiór liści stymuluje roślinę do dalszego wzrostu, a smak staje się ostrzejszy i bardziej aromatyczny.