Producent

Nasiona rzodkiewki w naszym sklepie internetowym dostępne są w wielu odmianach. Rzodkiewka to niezwykle popularne warzywo. Występuje nie tylko w wersji okrągłej, ale również podłużnej. Wśród odmian kulistych nasion rzodkiewki wyróżnić można Carmen, średnio wczesną odmianę, która posiada łagodny smak. Jej kolor jest różowy, jednak cechuje ją również biała plamka na końcu. Kolejną kulistą rzodkiewką jest Krakowianka w kolorze szkarłatno-białym o lekko piekącym smaku oraz Malaga o fioletowym zabarwieniu skórki i łagodnym smaku. Wśród innych odmian rzodkiewki warto wskazać Lucynkę. To wczesna rzodkiewka, która posiada łagodny smak i karminową skórkę tak jak odmiana kulista Lidka, czyli nasiona rzodkiewki do uprawy od wiosny do jesieni. Wykazuje dużą odporność na parcenie korzeni. Jest smaczna i gwarantuje duże plony. Rzodkiewka wczesna, szybkorosnąca w kolorze żywoczerwonym to odmiana Rowa, która może być uprawiana jesienią i zimą w szklarniach. Jest odporna na brak światła, bardzo plenna i smaczna. Kolejną czerwoną odmianą jest Saxa Polana. Wśród białych odmian nasion rzodkiewki o kulistym kształcie wyróżnić można Śnieżkę o bardzo łagodnym smaku. Odmiana kulista, która charakteryzuje się dużym rozmiarem to rzodkiewka Karminowa. To również wyjątkowy smak i jednolicie wybarwiona skórka w kolorze czerwonym tak, jak w przypadku odmiany Salsa i Frida. Pierwsza odmiana nasion rzodkiewki Salsa wyróżnia się mlecznobiałym miąższem i lśniącą skórką, natomiast Frida jest bardzo jędrna i odporna na parcenie. O popularnej barwie zgrubień czerwono-białej występuje odmiana Caro oraz Szkarłatna z białym końcem. To odmiana średnio wczesna, idealna do uprawy polowej. Wyróżnia się dużymi zgrubieniami, jędrnym i soczystym miąższem. Pośród odmian podłużnych rzodkiewki wyróżnić można Milę o korzeniach paluszkowych. Jest bardzo wartościową odmianą rzodkiewki, plenną i smaczną. Opolanka to odmiana bardzo plenna, wczesna. Może być uprawiana dwa razy w roku, na zbiór wczesny i późny. Wśród nasion rzodkiewki w kolorze białym na uwagę zasługuje odmiana Leda, która charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz Sopel Lodu o bardzo długich białych korzeniach. Wyróżnia się intensywnym, ostrym smakiem, jest bardzo chrupiąca i aromatyczna. Rzodkiewka o bardzo szybkim okresie wegetacji to odmiana De Dix Huit Jours, do pełnej dojrzałości wystarczy jej jedynie 18 dni! Natomiast paluszkowate i grube korzenie w różowym kolorze z białym zakończeniem posiada rzodkiewka Flamboyant. Jest soczysta i łagodna w smaku, wykazuje odporność na parcenie.

Charakterystyka rzodkiewki

Rzodkiewka to przede wszystkim cenne źródło wielu witamin oraz ogromne walory smakowe. To warzywo szczególnie przydatne do przyrządzania wielu sałatek i surówek oraz kanapek. Wśród witamin, jakie w swoim składzie posiada rzodkiewka, należy wyróżnić witaminę C oraz kwas foliowy, witaminę B1, B2, B6 oraz witaminę K. Ponadto warzywo to posiada wiele cennych składników mineralnych, takich jak: wapń, siarka, magnez, potas, sód i fosfor. Rzodkiewka jest również bogactwem antocyjanów, które są niezwykle pomocne w leczeniu nowotworów. Zapobiegają ich rozwojowi oraz oczyszczają organizm z substancji rakotwórczych. Polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem, na dietach odchudzających (100 gram to jedynie 16 kalorii), ale także dla osób z brakiem apetytu i problemami trawiennymi. Wspomaga pracę wątroby oraz ma działanie żółciopędne. Świetnie pomaga łagodzić problemy z łamliwością włosów i paznokci. Co ważne, rzodkiewka wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Uprawa rzodkiewki

Rzodkiewka jest rośliną niewrażliwą na działanie niskiej temperatury, niestraszne są jej nawet niewielkie przymrozki. Nasiona rzodkiewki można wysiewać już wczesną wiosną, kiedy temperatura ziemi wynosi minimum 8 stopni Celsjusza. Rzodkiewka rośnie najszybciej w umiarkowanej temperaturze i wilgotnej glebie. W czasie dużych upałów rzodkiewka staje się sucha i szybko parcieje. Aby warzywo to mogło wykształcić duże zgrubienia, musi mieć dostateczną ilość światła. W miejscach zacienionych rzodkiewka wykształca dużo liści, jednak niewielkie zgrubienia. Można sadzić ją na wszystkich glebach, jednak najlepiej rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych, przewiewnych i zasobnych w próchnicę. Warzywo to nie musi być uprawiane tylko na grządce, świetnie nadają się do jej uprawy również donice i skrzynki na balkonie. Aby mieć stale świeżą rzodkiewkę można ją siać od kwietnia do sierpnia. Najlepiej wysiewać ją w 1 lub 2 roku po oborniku. Jako że jest to roślina z rodziny kapustowatych, nie powinno się siać jej po warzywach takich jak: brokuł, kalafior czy kapusta  Rzodkiewkę najczęściej sieje się razem z pietruszką i marchewką lub pomiędzy sałatą. Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy wyróżnić podlewanie i odchwaszczanie oraz ochronę przed szkodnikami, szczególnie przed tzw. pchełką. Należy dbać o utrzymywanie wilgotnej gleby, podlewać rzodkiewkę regularnie jednak niezbyt obficie.

Problemy w uprawie rzodkiewki

Nasiona rzodkiewki to jedne z najchętniej wybieranych nasion, a wszystko przez wzgląd na bezproblemową uprawę tego warzywa i obfite plony. Jest odporna na choroby, jednak należy zapewnić jej odpowiednie stanowisko i dostęp do wody. Nadmierna wilgoć może okazać się problemem i prowadzić do chorób grzybowych. Rzodkiewka może być atakowana przez szkodniki takie jak pchełki, drutowce i pędraki. Pierwsze z nich to małe i czarne chrząszcze, które wgryzają się w liście, powodując ich zamieranie, co w konsekwencji prowadzi do zatrzymania wzrostu korzeni. Pchełka najczęściej atakuje, gdy panują wysokie temperatury, a ziemia jest sucha. Z kolei drutowce i pędraki zjadają bulwy i liście. Najlepiej dbać o spulchnianie gleby, gdyż wyrzucone na wierzch larwy staną się pokarmem dla ptaków. Dodatkowo narażone na duże słońce szybko giną.

Zbiór rzodkiewki

Rzodkiewka jest najczęściej gotowa do zbioru, w zależności od odmiany, po upływie 3-6 tygodni. Warzywo to należy zbierać stopniowo, kiedy zgrubienie będzie posiadało około 2 centymetry średnicy. Nie należy pozostawiać dojrzałych rzodkiewek w gruncie, gdyż szybko parcieją i tracą swoje walory smakowe.