Producent

Oferta naszego sklepu internetowego obejmuje wiele odmian nasion rzodkwi. Agata to rzodkiew niskokaloryczna, która nadaje się do uprawy przez cały rok. Wyróżnia ją biały, soczysty i chrupki miąższ. Jest koloru białego o klinowatych zgrubieniach i długości 20-25cm oraz masie około 200 gramów. Odmiana Mino Early to wydłużone białe korzenie o dużej plenności. Te nasiona rzodkwi przeznaczone są na zbiór wczesny, a od momentu jej posadzenia do zbioru nie mijają nawet 2 miesiące. Jest delikatna w smaku, bardzo plenna i mięsista. Popularną odmianą nasion rzodkwi jest Murzynka, to warzywo o charakterystycznej czarnej skórce i niezwykle ostrym w smaku białym miąższu. Bardzo często nazywana jest czarną rzepą i świetnie przechowuje się przez zimę. Zbiera się ją pod koniec lata, do późnej jesieni.

Charakterystyka rzodkwi

Rzodkiew należy do rodziny kapustowatych i wyróżnia się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Rzodkiew jest często wykorzystywana do soków, twarożku i surówek. Mimo iż rzodkiew nie jest tak popularna, jak jej krewna rzodkiewka, posiada większe ilości witamin i soli mineralnych, dlatego warto pomyśleć o zakupie jej nasion. Znajdziemy w niej duże ilości białka i węglowodanów. Wiele mówi się również o jej właściwościach leczniczych, które posiada rzodkiew czarna. Rzodkiew to przede wszystkim niezwykle cenne źródło dużych ilości białka i węglowodanów. Znajdziemy w niej spore ilości cennej dla zdrowia witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Jest źródłem minerałów takich jak: cynk, fluor, magnez, fosfor, miedź, mangan, potas, sód, selen, żelazo i wapń. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Jest to również cenne warzywo w diecie osób odchudzających sie. Duża ilość błonnika poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości. Warzywo to świetnie nawadnia oraz wzmacnia odporność organizmu. Jest źródłem cennych dla organizmu przeciwutleniaczy jak antocyjany, które działają przeciwnowotworowo i wzmacniają odporność organizmu.

Uprawa rzodkwi

Nasiona rzodkwi sadzi się w miejscach słonecznych lub półcienistych. Wybierając miejsce, należy zwracać uwagę na glebę. Rzodkiew najlepiej rośnie na glebach lekkich, średniociężkich, próchniczych i wilgotnych (bez zastoju wody). Najlepiej, jeśli gleba będzie miała odczyn pH alkaliczny. W sytuacji słabej gleby warto wzbogacić ją kompostem. Nasiona rzodkwi wysiewa się wprost do gruntu lub inspektu. Chcąc uzyskać lepsze plony, zaleca się, aby posadzić ją bezpośrednio w gruncie, dzięki czemu wykształci lepsze korzenie. Gleba do wysiewu powinna być odchwaszczona i dobrze spulchniona. Nasiona sieje się gęsto, rzędami w odległości 25 cm. Nasiona rzodkwi wysiewa się na głebość około 1,5 – 2 cm. W sytuacji ciepłych dni pierwsze siewki mogą pojawić się już po około 8-10 dniach. Należy pamiętać, aby obok rzodkwi nie sadzić: ogórka, cebuli i innych roślin kapustnych. Obok rzodkwi warto sadzić sałatę, szpinak, seler, marchew, fasolę, paprykę, pomidory czy groch. Dobre sąsiedztwo może chronić rzodkiew przed szkodnikami i chorobami.

Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy wskazać podlewanie i nawożenie. Niedobór składników, a także susza mogą wpływać ilość i jakość plonów. Wśród chorób i szkodników rzodkiew narażona jest tak jak rzodkiewka na pchełki, pędraki i drutowce. Należy dbać o spulchnianie gleby, podlewanie. Co ważne, rzodkiew jest warzywem odpornym na choroby, choć może być atakowana przez grzyby, szczególnie w sytuacji zastoju wody czy wysokiej wilgotności powietrza.

Zbiór rzodkwi

Rzodkiew letnia powinna być zbierana stopniowo, natomiast odmiany zimowe powinny być wykopywane jednorazowo i przechowywane w piwnicy, najlepiej w piasku. Nie należy pozostawiać ich na zimę w glebie, gdyż nie są odporne na mróz. Mogą wytrzymać nieznaczne spadki poniżej zera, jednak nadmierny chłód może doprowadzić do zdrewnienia rzodkwi.