-
Fasola Berggold 50g
4.50zł -
Fasola Blauhilde Fioletowa 10g
4.00zł -
Fasola Borlotto Lingua Di Fuoco Nano 30g
2.95zł -
Fasola Elektra 1000g
33.00zł -
Fasola Elektra 48g
3.30zł -
Fasola Ferrari 30g
3.18zł -
Fasola Ferrari zielona 500g
23.00zł -
Fasola Furora Polana 500g
21.00zł -
Fasola Galopka 500g
20.00zł -
Fasola Goldmarie 20g
4.50zł -
Fasola Goldpantera 500g
22.00zł -
Fasola Helena 500g
17.50zł
Nasiona fasoli żółtej dostępne w sklepie salnas.pl
Oferujemy Państwu zakup nasion różnorodnych odmian fasoli szparagowej karłowej. Jaką pierwszą z żółtych odmian warto wymienić fasolę Złota Saxa, gdyż uważana jest za jedną z najsmaczniejszych odmian fasoli szparagowej karłowej. To fasola łatwa w uprawie, wczesna o krótkim okresie wegetacji. Równie wczesną odmianą jest także Korona, o wysokiej zawartości witaminy A oraz Erla o bezwłóknistych strąkach. Sonesta to odmiana bardzo plenna i średnio wczesna o wzniesionym pokroju oraz prostych i mięsistych strąkach. Kolejną odmianą jest Galopka o jasnożółtym kolorze i spłaszczonych strąkach. Polka to również żółta odmiana fasoli karłowej, która cieszy się ogromną popularnością w sklepach i warzywniakach. To wczesna, smaczna i bardzo plenna odmiana oraz odporna na niesprzyjające warunki atmosferyczne. W poszukiwaniu najbardziej wartościowej odmiany warto zwrócić uwagę na fasolę Goldpantera, która jest bardzo smaczna i dość łatwa w uprawie. Laurina to odmiana na zbiór średnio wczesny, tak jak Goliatka polecana do uprawy amatorskiej. Fasola Bis to odmiana o strąku mamut. Bardzo smaczna, bezwłóknista oraz odporna na choroby. Odmiana średnio późna to Daniela, która daje dość obfite plony.
Nasiona fasoli w kolorze zielonym
Wśród zielonych odmian fasolki szparagowej karłowej w zielonym kolorze jest Amelia późna i bardzo plenna o delikatnych i bardzo smacznych strąkach. Syrenka to laureatka wielu nagród ze względu na swój niezwykle apetyczny smak, pozbawiona jest włókien i idealnie nadaje się zarówno do konserwowania, jak i mrożenia. Kolejna odmiana to Majorka o grubych i dużych strąkach, dorastających do 16 cm. Urania i Casablanka to bezwłókniste i gładkie strąki, o niepowtarzalnym smaku.
Nasiona fasoli szparagowej
Spośród odmian fasoli szparagowej tycznej oferujemy odmianę Supermarconi, to zielona fasola późna, którą można zbierać po około 77 dniach od wysiewu nasion. Goldmarie to strąki typu mamut, to roślina tak wysoka, że potrzebuje podpór. Ostatnią odmianą tyczną jest Blauhilde o fioletowych strąkach, to bardzo ciekawa w smaku odmiana późna i wysoka.
Spośród odmian fasoli na suche ziarno posiadamy w sprzedaży popularną odmianę Piękny Jaś, późna i tyczna oraz niezwykle smaczna. Osiąga wysokość do 4 m. Równie chętnie kupowaną odmianą jest Eureka, średnio wczesna o śnieżnobiałych ziarnach. Poszukując czerwonej fasoli, warto zwrócić uwagę na odmianę Wawelska, to bardzo wczesna i wysokoplenna odmiana. Kolejną fasolą jest Riposta, nie wymaga podpór, gdyż rozwija się w formie krzaczków. Perełka to fasola plenna o bardzo smacznych ziarnach i dość krótkich strąkach. Odmiana Coco Nain Blanc Precoce jest bardzo plenna i wczesna, posiada białe i kuliste nasiona.
Charakterystyka fasoli
Fasola to roślina należąca do rodziny bobowatych. Polecana jest jako dodatek do zup i sałatek, jako składnik fasolki po bretońsku czy po prostu gotowanej fasolki szparagowej podanej do obiadu. Posiada również wiele cennych właściwości i składników odżywczych. To ogromne źródło potasu, fosforu i wapnia, ale także selenu czy żelaza i cynku. Wśród witamin zawartych w fasoli możemy znaleźć witaminę C, A, E i K oraz wiele witamin z grupy B. Fasola świetnie stymuluje odporność i układ nerwowy. Jest szczególnie polecana dla osób zmęczonych i wyczerpanych. Okazuje się, że fasola to również źródło substancji hamującej rozrost nowotworów. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że warzywo to idealnie radzi sobie z nadmiarem złego cholesterolu. Co ważne, fasola uprawiana na ziarno jest ogromnym źródłem białka, dlatego polecana jest szczególnie w diecie wegetarian i wegan. Suszone strąki fasoli polecane są także w firmie naparu, który świetnie obniża poziom cukru we krwi, działa moczopędnie oraz usuwa toksyny. Wspomaga pracę całego układu moczowego i nerek. Warzywo to jest także szczególnie polecane w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Podczas jego spożywania należy pamiętać, iż jest to warzywo ciężkostrawne, przez które mogą dokuczać gazy i wzdęcia. Dlatego mimo cennych właściwości zdrowotnych fasoli, nie powinny jej jeść kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci i osoby starsze.
Uprawa fasoli z nasion
Fasola jest warzywem, które powinno być uprawiane na glebach żyznych, zasobnych w próchnicę, lekko wilgotnych i przepuszczalnych. Odczyn pH około 5,5. Fasola ma duże wymagania odnośnie temperatury. Kiełkuje, kiedy temperatura wynosi około 15 stopni, a podczas przymrozków może zostać całkowicie zmarnowana. Nie można siać fasoli zbyt wcześnie, a najlepiej dopiero koło 10 maja.
Fasolę należy sadzić na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru. W drugim lub trzecim roku po oborniku. Deszcz i zimno sprawiają, że fasola zapada na choroby, natomiast upały powodują stratę kwiatów i zawiązków. Do 15 czerwca sadzi się fasolę na ziarno, natomiast na strąki od maja do lipca. Podczas siewu ręcznego w dołku należy umieścić 3 ziarna fasoli na głębokości 2 cm, w rzędach co 20 cm. W celu tyczkowania fasoli należy pamiętać, że powinno się je wbijać przed siewem rośliny lub do osiągnięcia przez nią 15 cm. Kiedy fasola podrośnie, należy zasilić ją saletrą, warto ją podlewać, wyrywać chwasty i lekko spulchniać glebę.
Zbiór fasoli z nasion
Fasole na suche ziarno zbiera się, kiedy nasiona i strąki są zupełnie zeschnięte. Najlepiej robić to, kiedy na dworze jest słoneczna pogoda. Zbieranie jej podczas deszczu sprawia, że należy ją dokładnie wysuszyć, wieszając ją w przewiewnym i suchym miejscu. Następnie wyłuskane ziarna trzeba przechowywać w suchym, ciemnym i dość chłodnym miejscu. Fasolę szparagową tyczną i karłową zbiera się stopniowo, najlepiej co 3-4 dni. Najlepiej zrywać je wtedy, kiedy mają wielkość strąków pszenicy. Młode strąki są dużo smaczniejsze i delikatniejsze w smaku. W celu otrzymania nasion należy zostawić kilka strąków do zeschnięcia. Fasola szparagowa nadaje się do mrożenia i konserwowania.