Producent

Oferta naszego sklepu internetowego zawiera nasiona kalafiora w wielu odmianach. Jako pierwsza na uwagę zasługuje wczesna odmiana nasion kalafiora Beta, która charakteryzuje się bardzo jędrnymi i dorodnymi różami. Kalafior Bora to również odmiana wczesna o bardzo obfitych plonach. To białe, zwięzłe i niezwykle jędrne róże. Kolejną odmianą jest Delta średnio wczesna o okazałych śnieżnobiałych różach o wadze nawet 1 kilograma. Spośród innych odmian nie sposób zapomnieć o kalafiorze Pionier, który jest jedną z najstarszych średnio wczesnych odmian tego warzywa. To dość duże i półkoliste róże o wspaniałym smaku. Na uwagę zasługuje odmiana zielona kalafiora o nazwie Romanesco o bardzo łagodnym i słodkim smaku z orzechową nutą. Kalafior Snowball to odmiana średnio późna o dużych liściach i mocnym systemie korzeniowym. Poszukując kalafiora o jasnozielonej barwie, nie sposób przejść obojętnie, obok odmiany Verde Di Macerata polecanej szczególnie na zbiór jesienny.

Charakterystyka kalafiora

Kalafior jest bardzo popularną rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną jest róża, która zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów. Jego wspaniałe właściwości powinien docenić każdy człowiek dbający o swoje zdrowie i włączyć go do swojej diety. Ma działanie antynowotworowe, przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu oraz reguluje procesy trawienne. Chroni przed chorobą wrzodową żołądka oraz pomaga w leczeniu reumatyzmu. To również cenne źródło witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Kalafior to również wiele składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas i cynk.

Uprawa kalafiora

Uprawiając kalafiory, należy mieć na uwadze ich duże wymagania odnośnie gleby i klimatu. Najładniejsze kalafiory rosną w umiarkowanej temperaturze, przy stałej wilgotności gleby i powietrza. Zbyt niskie temperatury sprawiają, że róże kalafiorów rozsypują się i żółkną oraz mają dużo mniejsze rozmiary. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że stają się żółte oraz przerastają liśćmi. Najlepiej rosną w miejscu osłoniętym od wiatru, na glebach żyznych zasobnych w próchnicę i niekwaśnych. Kalafiory nie powinny być uprawiane zaraz po sobie oraz po innych warzywach kapustnych. Jako że kalafiory charakteryzują się wolnym tempem wzrostu, można sadzić je między sałatą, którą usuwa się, zanim kalafiory podrosną. Najlepiej uprawiać je w 1 roku po oborniku lub kompoście. Grządki kalafiora należy systematycznie podlewać i odchwaszczać. Kalafior uprawia się z rozsady. Odmiany wczesne sadzi się w lutym do skrzynek, średnie w marcu, natomiast późne w czerwcu do rozsadnika. Rozsadę sadzi się do gruntu w kwietniu, natomiast średnie i późne odmiany w lipcu w rozstawie 40×50. Kiedy róża będzie już wykształcona, należy złamać 3 górne liście i przykryć ją, dzięki czemu zyska biały kolor.

Zbiór kalafiora

Kalafiory warto zbierać partiami. Kiedy róże są duże i dorodne, należy wyciąć kalafior z liśćmi, tak aby nie uszkodzić róży. Zbiory należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami, które mogą spowodować przemarznięcie i zżółknięcie róż. Po zbiorach kalafiory mogą być przechowywane do dwóch miesięcy w chłodnym miejscu o niskiej wilgotności.