Producent

W naszym sklepie internetowym oferujemy nasiona ogórka. Spośród wielu odmian jako pierwszy należy wymienić ogórek Śremski, który cieszy się największą popularnością. Jest niezwykle lubiany i ceniony, a wszystko za sprawą wspaniałego smaku oraz odporności na choroby. To odmiana bardzo wczesna i plenna, która może być uprawiana w nieogrzewanych tunelach foliowych. Owoce ogórka śremskiego są barwy zielonej z marmurkiem i smugami. Jest idealny zarówno do spożywania na surowo, jak i kiszenia oraz konserwowania. Kolejna odmiana to Octopus, średnio wczesna, bardzo plenna o grubobrodawkowej skórce, która idealnie nadaje się do konserwowania. Owoce są wyrazisto zielone o cylindrycznym kształcie. Polan to polska odmiana ogórka, idealna na sałatki, korniszony i do kwaszenia. Jest niezwykle plenna o średnio wczesnym okresie wegetacji. Posiada niewielką skłonność do żółknięcia. Bardzo popularną odmianą ogórka jest również Soplica, wysokoplenna i odporna na choroby. Owoce tej odmiany są zielone z jasnymi smugami. Jest niezwykle smaczna i uniwersalna. Adrus to ogórek idealny to kwaszenia i konserwowania. To gwarancja wysokich i wczesnych plonów. Owoce cylindryczne, średniej długości o równych kształtach. Skórka charakteryzuje się połyskiem i jasnymi smugami. Kolejna odmiana to Śremianin.  To bardzo wczesna o obfitych plonach odmiana. Posiada grube brodawki i skórkę ze smugami do połowy owocu. Ze względu na równe kształty jest odmianą idealną do kwaszenia i konserwowania. Anulka to typowa odmiana korniszonowa, odporna na choroby i szkodniki. To niewielkie owoce, krótkie o równych kształtach i niezwykłym smaku. Ogórek Magnetar wyróżnia się obfitymi i wczesnymi plonami. Jego cechą charakterystyczną są  ciemnozielone owoce z jasnym końcem. Odmiana Starter jest bardzo wczesna i plenna. Co istotne, odmiana ta pozbawiona jest w sposób genetyczny goryczy, dlatego nawet w sytuacji złych warunków atmosferycznych, ogórek ten nie będzie gorzki. Wśród kolejnych odmian ogórka znajdziemy również Monikę. To odmiana o krótkim okresie wegetacji, około  60 dni, bardzo wczesna. Jej owoce są kształtne, intensywnie zielone o długości do 12 cm. Wyróżniają się szorstką strukturą, jaśniejszymi smugami oraz soczystym miąższem. Julian to średniowczesna odmiana ogórka, która jest odporna na choroby i szkodniki. Posiada bardzo dobry smak, dlatego jest polecana do spożywania na surowo, do kwaszenia i konserwowania. Kmicic do niezwykle uniwersalna odmiana, która posiada smukłe owoce i niezwykle smaczne, pozbawione goryczki. Jest odporna na choroby i szkodniki, dlatego jest bardzo chętnie wybieraną odmianą wśród hodowców tych warzyw. Kolejną bardzo cenną odmianą jest Krak. To wysoko plenny ogórek o dużej odporności na choroby. Jego kształt jest cylindryczny i dość regularnym , dlatego jest szczególnie cenioną odmianą w handlu. Avatar jest szczególnie polecany do celów przetwórczych, konserwowania i kwaszenia. Posiada delikatne i grube brodawki na powierzchni, a owoce są delikatnie wydłużone i walcowate. Topaz to typowy ogórek sałatkowy, idealny do uprawy pod osłonami. To odmiana średnio wczesna, o silnym wzroście i bardzo obfitych plonach. Ostatnia odmiana to Delicius, ogórek ten idealnie nadaje się na mrożonki i sałatki, gdyż posiada niezwykle smaczny oraz delikatny miąższ i białe smugi na skórce. Ogórki tej odmiany osiągają długość do 16 cm. Owoce są duże walcowate o barwie zielonobiałej i gładkiej skórce.

Charakterystyka ogórka

Ogórek jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce, nie tylko do bezpośredniego spożycia, np. w formie mizerii, ale także do konserwowania i kwaszenia. Swoją popularność zawdzięcza zwłaszcza wspaniałym walorom smakowym, które są cenione w naszym kraju już od wieków. Ogórki to warzywa, które należą do rodziny dyniowatych. Ich pędy są owłosione i osiągają długość do 4m. Liście mogą przyjmować kształt owalny, nerkowaty lub okrągły. Ogórki w około 97% składają się z wody. Jednak posiadają również wiele cennych witamin i minerałów. Aby jednak było ich więcej, warto spożywać je ze skórką. Gorzki smak ogórków jest związany z występowaniem w nich substancji zwanej kukurbitacyną, która ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwdziała chorobom nowotworowym. Ogórki to warzywa niskokaloryczne, gdyż w 100 gramach znajduje się jedynie 8 kalorii, dlatego polecane są na dietach odchudzających. To wysoka zawartość witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich również sole mineralne taki jak: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor i sód. Polecane są w upalne dni, gdyż idealnie nawadniają organizm, ale także ze względu na wysoką zawartość potasu chronią przed chorobami serca oraz wspomagają leczenie nadciśnienia tętniczego krwi. Ogórki leczą również nieprzyjemne dolegliwości związane z nadmiernym wytwarzaniem soków żołądkowych objawiające się zgagą. Chlorofil zawarty w ogórkach idealnie usuwa toksyny i oczyszcza organizm oraz niweluje brzydki zapach potu. Co istotne, ogórki mogą być spożywane przez cukrzyków, gdyż cechuje je niski indeks glikemiczny. Wysoka zawartość wody w ogórkach sprawia, że sprawdzają się w leczeniu chorób nerek, gdyż działają moczopędnie oraz pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Ogórki znajdują również zastosowanie w kosmetyce. Są składnikiem kremów i balsamów, szamponów czy odżywek. Zapobiegają wypadaniu włosów oraz przyśpieszają ich porost. Mają silne działanie wybielające blizny i przebarwienia. Chłodzą i pomagają pozbyć się opuchlizny i nadmiaru sebum.

Bardzo istotne jest szczególnie cenne działanie ogórków kwaszonych, które zawierają kwas mlekowy, polecany w celu odbudowy naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Ogórki kwaszone zawierają również dużo więcej cennej witaminy C, która wpływa korzystnie na odporność. Polecane są dla osób uprawiających intensywny sport, gdyż w swoim składzie mają duże ilości sodu, który wydalany jest wraz z potem z organizmu.

Uprawa ogórka

Ogórek jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w Polsce, a  wszystko za sprawą jego walorów smakowych oraz łatwej i niewymagającej dużej wiedzy uprawie. Jako, że ogórek pochodzi z ciepłego klimatu, wymaga dużo ciepła. Dlatego idealne do jego wzrostu są lata ciepłe i słoneczne, zamiast deszczowych i chłodnych. Niekorzystnie działają na nie przymrozki, a kiełkowanie nasion rozpoczyna się dopiero w 12 stopniach Celsjuszach. Kiedy temperatura spada poniżej 10 stopni Celsjusza oraz występuje nadmiar wody, hamuje się ich wzrost. Najlepsza temperatura do wzrostu ogórków to 18-25 stopni. Miejsce ich uprawy powinno być nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Gleba powinna być zasobna w próchnicę, niekwaśna i przepuszczalna oraz wilgotna. Ogórki w tym samym miejscu można uprawiać co 4 lata.  Jako przedplon najlepiej uprawiać szpinak, sałatę i rzodkiewkę. Korzystnie jest wysiewać je w 1 roku po zasileniu ziemi obornikiem. Glebę można zasilać również kompostem. Ogórki wymagają dość silnego nawożenia nawozami przeznaczonym dla tych warzyw. Ogórki sieje się bezpośrednio do gruntu od 10 do 20 maja, kiedy nie ma już wysokiego ryzyka przymrozków, a ziemia jest dostatecznie ciepła. Wcześniejszy wysiew, w sytuacji wystąpienia przymrozków może okazać się bezowocny. Uprawa na płask wymaga siania ogórków w rzędach oddalonych o 1m, a uprawa zagonowa to odstępy o 50cm. Najlepiej, aby rowek miał około 3 cm głębokości, a nasiono padało co 5 cm. Następnie rowek należy zasypać i uklepać. Rozsadę wysadza się do gruntu około 20 maja.  Kiedy prowadzimy wysiew do rozsadnika warto pamiętać aby przesadzić rośliny, kiedy będą miały po około 4 listki. Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy wymienić przerywanie, kiedy tylko rośliny rozwiną liście. W rzędach powinna zostać jedna roślina co 15 cm, natomiast w gniazdach co 40 cm. Należy również delikatnie pielić i wyrywać chwasty oraz równomiernie rozkładać pędy, tak aby miały dostateczną ilość światła. Ogórki warto obficie podlewać, szczególnie w czasie suszy i dużych upałów. Warto uważać, aby nie zalewać podstawy łodygi.

W uprawie ogórków można zastosować osłony  z włókniny lub foli perfofowanej. Dzięki temu wytworzy się swoisty mikroklimat sprzyjający szybszemu wzrostowi ogórków. Panuje tam odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Pozwoli to na uzyskanie wcześniejszych plonów, nawet o 2 tygodnie. Ziemię można również ściółkować, dzięki temu zapobiegniemy rozwojowi chwastów oraz utracie wody, co jest szczególnie niekorzystne dla ogórków w fazie kwitnienia i zawiązywania owoców.

Zbiór ogórków

Ogórki, w zależności od odmiany, zbiera się już w lipcu, przez cały sierpień, aż do końca września. Najlepiej zbiór zaplanować co 2-5 dni, choć na plantacjach ogórków zbiera się je codziennie. Ogórki zbiera się w różnej fazie dojrzałości, w zależności od ich przeznaczenia (na surowo, konserwowanie czy kwaszenie). Owoce należy zrywać delikatnie z pędów, tak aby uniknąć ich uszkodzenia oraz zachować korzenie. Warzywa te przechowuje się w temperaturze 1-2 stopni Celsjusza i wilgotności powietrza 90%, maksymalnie przez 2-3 tygodnie.