-
Pietruszka Alba 100g
29.00zł -
Pietruszka Alba 3g
2.55zł -
Pietruszka Alba 50g
16.50zł -
Pietruszka Alba 5g
3.00zł -
Pietruszka Berlińska 100g
21.00zł -
Pietruszka Berlińska 100g
21.00zł -
Pietruszka Berlińska 500g
90.00zł -
Pietruszka Berlińska 500g
92.00zł -
Pietruszka Berlińska 50g
12.00zł -
Pietruszka Berlińska 5g
2.80zł -
Pietruszka Berlińska 6g
2.40zł -
Pietruszka Berlińska otoczkowana
2.85zł
Oferta naszego sklepu obejmuje nasiona pietruszki korzeniowej i naciowej. Spośród odmian pietruszki korzeniowej wyróżnić można odmianę Alba. Jest wysoko plenna, a jej kolor prawie biały. Posiada wyrazisty smak i jest niezwykle aromatyczna. Pietruszka Jagieńka osiąga do 22 cm długości i masę do 200 gram. Jej korzenie są niezwykle jędrne, a skórka kremowa. Kolejną odmianą pietruszki korzeniowej jest Sonata. To odmiana późna, bardzo plenna o długich i stożkowatych korzeniach. Pietruszka Kinga to odmiana późna przeznaczona na zbiór jesienny, o gładkich i średnio wyrośniętych korzeniach. Pietruszką o krótkim okresie wegetacji jest odmiana Cukrowa o długich i niezwykle smacznych korzeniach. Wśród najpopularniejszych odmian należy wyróżnić pietruszkę Ołomuńcka, która nie ma tendencji do rozwidlania się. Posiada dość regularny kształt i dorodne korzenie. To odmiana późna o wysokiej jakości korzeniach. Poszukując nasion odmiany najpóźniejszej, warto postawić na pietruszkę Halblange Berlińska. To okazałe i bardzo zdrowe korzenie w kolorze kremowobiałym i aromatycznym miąższu. Wśród innych odmian wymienić należy Konika, która posiada charakterystyczny silny aromat oraz kremowy odcień skóry i osiąga do 15 cm długości. Kolejna odmiana późna to Samba cechuje ją wyjątkowa jakość oraz biała skórka i dość ścisły miąższ. Ostatnią odmianą korzenną jest Osborne, pietruszka średnio późna o długich i nierozwidlonych korzeniach.
Spośród odmian naciowych wyróżnić można Festival68. To nać o niezwykłym aromacie, dość bujna i błyszcząca. Nadaje się zarówno na zbiór wiosenny, letni, jak i jesienny. Na uwagę zasługuje również odmiana Moss Curled2, ze względu na kępy, które tworzy. Przypominają one gęsty mech, a liście są mocne i dość krępe. Natalka jest ostatnią odmianą pietruszki, która tworzy gładkie i aromatyczne liście w ciemnozielonym kolorze.
Charakterystyka pietruszki
Wyróżniamy pietruszkę korzeniową (część jadalna to korzeń) i naciową (część jadalną stanowi zielona nać). Zarówno liście, jak i korzeń są chętnie wykorzystywane w gastronomii jako niezwykle aromatyczna przyprawa wielu dań, ale także składnik sałatek, zup i wielu innych potraw. Wszystko za sprawą olejków eterycznych, które znajdują się zarówno w pietruszce korzeniowej, jak i naciowej. Część korzeniowa, jak i nać mają różnorodne składniki odżywcze i zdrowotne, jednak to nać posiada większe ilości witamin. Natka pietruszki posiada ogromną ilość witaminy C, która skutecznie poprawia odporność i chroni organizm przed wieloma chorobami. To również bogactwo witaminy A, korzystnie wpływającej na wzrok. Posiada również właściwości antyseptyczne, poprawa trawienie i działa moczopędnie, dzięki temu zapobiega infekcjom układu moczowego. Natka pietruszki odświeża również oddech, niwelując silny zapach cebuli czy czosnku. Z kolei korzeń pietruszki polecany jest na zaburzenia trawienne, gdyż świetnie łagodzi wzdęcia i działa rozkurczowo. Warzywo to jest również moczopędne, dzięki czemu pomaga usuwać toksyny w organizmie. To również wysoka zawartość witaminy A i C oraz minerałów takich jak: żelazo i wapń.
Uprawa pietruszki
Pietruszka rośnie na glebie żyznej, próchnicznej i niepodmokłej. Jest wytrzymała na niskie temperatury, jednak wymaga stanowiska słonecznego. Najlepiej uprawiać ją w 2 roku po oborniku. Pietruszkę korzeniową wysiewa się na koniec marca do połowy kwietnia, w rzędach co 20-30 cm na głębokość około 1,5 cm. Przed siewem warto namoczyć nasiona, dzięki temu szybciej zaczną kiełkować. Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy wykonywać przerywanie, odchwaszczanie, spulchnianie gleby i podlewanie.
Pietruszkę naciową wysiewa się w lipcu, choć może być uprawiana w domu przez cały rok. Kiedy pietruszka wzejdzie, należy ją przerwać. Przez zimę pozostawia się ją w ziemi, przykrywając słomą, tak aby zabezpieczyć ją przed silnym mrozem. Zarówno pietruszka naciowa, jak i korzeniowa nie powinny być siane po warzywach korzeniowych. Optymalna temperatura wzrostu to 15-18 stopni Celsjusza, jednak kiełkuje już przy 2-3 stopniach.
Zbiór pietruszki
Pietruszka korzeniowa powinna być wykopana na koniec października, natomiast nać, która przeznaczona jest na przechowywanie, powinna być ścinana ostrożnie, tak aby nie uszkodzić jej korzeni. Następnie może zostać posadzona w domu, w skrzynce z ziemią, co pozwoli na dostarczanie świeżej pietruszki przez cały rok. Korzenie pietruszki (zdrowe i nieuszkodzone) należy przechowywać w drewnianej skrzyni, najlepiej w piwnicy, w temperaturze od 0 do 2 stopni Celsjusza i dużej wilgotności powietrza.