Producent

Nasiona pora w naszym sklepie internetowym występują w wielu odmianach. Jedną z najstarszych odmian wyhodowanych w naszym kraju jest Bartek. To odmiana późna, która osiąga bardzo obfite plony. Spośród innych odmian pora można wyróżnić Starozagorski-Kamush, który przeznaczony jest na zbiór letni i jesienny. Golem to gatunek odporny na duże spadki temperatury o niezwykłym smaku i aromacie. Odmiana późna i bardzo plenna to Baca. Do uprawy pora na zbiór jesienny świetnie nadają się odmiany Janosik, Titus i Juhas. Por o tanecznej nazwie Tango idealnie sprawdza się w bardzo chłodnych warunkach i tworzy bardzo długie oraz mięsiste łodygi. Odmianą idealnie nadającą się na zbiór wczesny jest Bulgaarse Reuzen. Świetnie nadaje się do suszenia oraz do handlu na świeży rynek. Por, który idealnie nadaje się do przezimowania w gruncie to odmiana Carentan 3. Przezimowanie tej odmiany w gruncie sprawia, że nie traci ona swoich cennych właściwości. Spośród innych odmian odpornych na mróz wyróżnić można por Winner o mięsistych i jędrnych łodygach.

Charakterystyka pora

Por to roślina zaliczana do rodziny amarylkowatych. Jest spokrewniona z czosnkiem i używana nie tylko jako przyprawa, ale także warzywo w postaci surówek i sałatek. Warzywo to posiada wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów. To bogactwo witamin z grupy B, ale także A, C oraz K. W porze znajdziemy duże ilości żelaza, wapnia, potasu i fosforu, magnezu oraz siarki. W swoim składzie posiadają niewielkie ilości cukru, natomiast mają więcej białka niż cebula. Jest to warzywo, które polecane jest szczególnie w leczeniu anemii, w trosce o prawidłowe działanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz jako wsparcie układu odpornościowego.

Uprawa pora

Pory, są warzywem, które nie wymaga dużych temperatur. Lubią, kiedy panuje dość chłodna temperatura i dość duże opady deszczu. Są odporne na działanie niskiej temperatury. Mimo niewielkich wymagań klimatycznych pory mają ogromne wymagania odnośnie gleby. Powinna być ona wilgotna, żyzna, próchnicza i gliniasta. Należy pamiętać, aby nie uprawiać ich po innych warzywach cebulowych. W przypadku słabych gleb pory powinny być sadzone w 1 roku po oborniku. Tuż po posadzeniu należy nawozić je gnojówką od czerwca do sierpnia. Pory najczęściej uprawiane są z rozsady, której wysiew należy rozpocząć w marcu. Od końca kwietnia do maja warzywa te przesadza się po uprzednim skróceniu korzeni, na miejsce stałe w rozstawie 25×30 cm. Do posadzenia porów wykopuje się rowki o głębokości 10-15 cm, które zasypuje się wraz ze wzrostem rośliny. Kiedy por będzie wyższy, należy obsypywać go ziemią, tak aby uzyskać, jak najdłuższą część wybieloną. Podczas uprawy konieczne jest odchwaszczanie i podlewanie.

Zbiór pora

Przed nadejściem pierwszych przymrozków, należy wykopać pory i zdołować je w piwnicy bądź osłoniętym miejscu w ogrodzie. Dodatkowo należy zabezpieczyć je słomą, bądź liśćmi. Odmiana Carentan 3 może zostać w gruncie przez cały okres zimy, dlatego nie ma konieczności jej wykopywania.