Producent

W naszym sklepie internetowym oferujemy nasiona rukoli jednorocznej i wieloletniej. To zielona roślina liściasta, której pędy mogą dorastać nawet do 100 cm. Wyróżnia się dość wyrazistym i lekko pikantnym smakiem.

Charakterystyka rukoli

Rukola inaczej rokietta siewna. To roślina należąca do rodziny kapustowatych. Rukola jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. To przede wszystkim witamina A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz żelazo, potas, sód, wapń i magnez. Rukola działa również antynowotworowo, zapobiega anemii, wspiera układ kostny i krwionośny. Za sprawą wielu witamin podnosi również odporność i wpływa korzystnie na wzrok, dzięki obecności luteiny i zeaksantyny. Polecana jest również na dietach odchudzających, ze względu na dużą zawartość błonnika, który daje uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit. Roślina ta jest najczęściej wykorzystywana do kanapek, jajek, past, mozzarelli i sałatek, ale także jako składnik pizzy i makaronów.

Uprawa rukoli

Rokietta siewna najlepiej rośnie na ziemiach żyznych i przepuszczalnych, wzbogaconych nawozem organicznym. Należy pamiętać, aby nie sadzić rukoli po warzywach kapustnych. Jest niewymagająca, dzięki temu może rosnąć w miejscach słonecznych, jak i lekko zacienionych. Nasiona rukoli mogą być wysiewane w połowie marca w inspekcie, a na koniec marca do gruntu. Ze względu na krótki okres wegetacji, który wynosi 6-8 tygodni, może być wysiewana nawet we wrześniu. Ważne jest regularne podlewanie i odchwaszczanie. Brak dostatecznej ilości wody wpływa na smak rukoli, która staje się gorzka. Rukola może być również wysiewana w domu, najlepiej w skrzynce lub doniczce na balkonie.

Zbiór rukoli

Kiedy rukola wytworzy 3-4 liście można dokonać tzw. przerywki, tak aby rozety liści miały 6 cm odstępu. Natomiast kiedy osiągnie 12 cm, można dokonać jej zbioru. Można wyrywać wszystkie rozety naraz lub obrywać zewnętrzne liście co kilka dni. Zbiory można przechowywać w lodówce do 2 dni