-
Cebula dymka zimująca Senshyu Yellow 8-21mm worek 10kg
120.00zł -
Cebula dymka zimująca Senshyu Yellow 8-21mm 500g
9.50zł -
Cebula dymka zimująca Senshyu Yellow 8-21mm 250g
6.00zł -
Cebula dymka zimująca Shakespeare 10-21mm 0,5kg
9.50zł -
Czosnek Zimowy Harnaś 5kg
260.00zł -
Czosnek Zimowy Arkus 5kg
260.00zł -
Czosnek Zimowy Harnaś 500g
35.00zł -
Czosnek zimowy Arkus 500g
35.00zł -
Czosnek Zimowy Ornak 500g
35.00zł -
Czosnek Zimowy Harnaś 250g
18.50zł -
Czosnek Zimowy Arkus 250g
18.50zł -
Czosnek Zimowy Ornak 250g
18.50zł
Uprawa cebuli dymki
Sadzenie cebuli z cebuli dymki to same korzyści, jest łatwiejsza niż uprawa z nasion, pomijamy bowiem najtrudniejszy etap to znaczy wschody młodych roślin które są najbardziej narażone na szkodniki i choroby. Dodatkowo przyśpieszamy i wydłużamy czas korzystania z naszych zbiorów. Przez cały okres możemy cieszyć się smakiem zielonego szczypioru a także cebul które zdążyły osiągnąć już odpowiednie rozmiary, a pozostała w gruncie część uprawy ma miejsce do prawidłowego wzrostu. Docelowo, sygnałem świadczącym o tym że cebule są już dojrzałe jest załamywanie się szczypioru.
Uprawa czosnku
Czosnek rozmnaża się z pojedynczych ząbków. Odmiany wiosenne wysadzamy na przełomie marca i kwietnia, natomiast odmiany zimujące na przełomie października i listopada. Czosnek uprawiamy w rzędach w następującej rozstawie: odległość między pojedynczymi ząbkami około 10 cm, odległość między rzędami około 15 cm, głębokość sadzenia około 5 cm, z tym że odmiany zimujące nieco głębiej.
Czosnek ma znaczne wymagania glebowe, potrzebuje gleb żyznych, bogatych w próchnice. Korzystnie jest go sadzić po roślinach motylkowych: bób, groch, fasola, natomiast nie zaleca się sadzenia po warzywach cebulowych. Czosnek wymaga regularnego nawadniania, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu.
Czosnek używany jest jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Zawiera on dużo witaminy C, działa również bakteriobójczo.