-
Pomidor Adonis 0,5g
3.10zł -
Pomidor Adonis 10g
20.00zł -
Pomidor Atol 1g
3.15zł -
Pomidor Atol 1g
2.70zł -
Pomidor Awizo 0,5g
7.50zł -
Pomidor Babinicz 1g
3.10zł -
Pomidor Bajaja 0,2g
3.10zł -
Pomidor Bajaja 1g
5.50zł -
Pomidor Bawole Serce Oxheart 0,2g
3.10zł -
Pomidor Betalux 0,5g
2.70zł -
Pomidor Black Cherry 0,2g
3.50zł -
Pomidor Black Prince 0,2g
3.10zł
W ofercie naszego sklepu internetowego posiadamy szereg odmian pomidora. Wyróżniamy pomidory gruntowe, szklarniowe oraz koktajlowe gruntowe i szklarniowe. Występuje w wielu odmianach, kształtach oraz kolorach, małych i dużych rozmiarach. To popularne pomidory w czerwonej barwie, ale także żółtej, pomarańczowej, fioletowej czy czarnej. Dlatego każdy klient znajdzie idealne pomidory, które zachwycą swoim wspaniałym smakiem, zapachem i spełnią wszystkie oczekiwania. W naszej ofercie znajdują się pomidory idealne do amatorskiej uprawy oraz dostosowane do profesjonalistów.
Pomidor gruntowy
Wśród odmian pomidora gruntowego wyróżniamy pomidora Antares. To bardzo popularna odmiana czerwona o kształtnych i mięsistych owocach. Ich miąższ jest malinowy i niezwykle smaczny, a odmiana ta charakteryzuje się dużą odpornością na szkodniki i choroby. Lolek to odmiana karłowa o pomarańczowej barwie. Wytwarza bardzo duże i smaczne owoce o słodkim smaku. Kolejna odmiana pomidora gruntowego to Frodo. To gatunek pomidora wczesny, którego owoce są gotowe do zbioru już po około 66-75 dniach od posadzenia rozsady. Ich kształt jest cylindryczny, a miąższ intensywnie czerwony. To odmiana idealna na przetwory. Spośród innych odmian gruntowych można wyróżnić pomidora Beta. To pomidor karłowy, o czerwonych owocach średniej wielkości. Kolejną popularną odmianą jest Betalux. Wyróżnia się smacznymi, choć delikatnie kwaskowatymi owocami. Jej owoce są kuliste o ciemnoczerwonej barwie. Pomidor Brutus zasługuje na ogromną uwagę ze względu na wielkość owoców, jakie rodzi. W normalnych warunkach osiągają wagę około 500 gram, natomiast kiedy warunki wyjątkowo im sprzyjają, mogą mieć aż 2 kg. Awizo to pomidor gruntowy karłowy wczesny i bardzo plenny. Jest bardzo łatwy w uprawie i przynosi dość obfite plony. Babinicz to odmiana karłowa i wcześnie owocująca na czerwono w dość dużych rozmiarach. Kolejną odmianą o dużych owocach jest Bohun, bardzo wczesny o obfitych owocach. Jokato to pomidor pomarańczowy, średnio wczesny i bardzo plenny. Owoce są słodkie o dość mocno wydłużonym kształcie. Czerwona odmiana o niskich pędach to Poranek, o czerwonych owocach przeznaczona na zbiór wczesny. Bardzo popularna odmiana to również Krakus, pomidor bardzo soczysty, smaczny i niezwykle mięsisty, który świetnie nadaje się do koncentratów, soków czy suszenia. Wytwarza duże pomidory o wadze do 200 gram. Wśród odmian gruntowych znajdzie się pomidor malinowy retro, który nadaje się do uprawy zarówno w gruncie, szklarniach i donicach. Odmiana wysoko plenna i wczesna. Kolejna odmiana to pomidor malinowy warszawski. Jest bardzo popularny ze względu na duże rozmiary i gwarancję obfitych plonów. Masa owoców osiąga nawet 250g i są one mięsiste, zbite orz jędrne. Malinowy olbrzym to równie chętnie uprawiana odmiana pomidora gruntowego. Wszystko przez niezwykle smaczny miąższ i wagę, jaką mogą osiągnąć owoce. Skórka jest niezwykle delikatna i żebrowana a miąższ mięsisty. Kolejna odmiana to Malinowy Ożarowski, równie popularna i chętnie wybierana do upraw odmian. Owoce są bardzo słodkie i mięsiste, dlatego jest to chętnie wybierany pomidor do uprawy przez działkowców. Marmande to kolejna odmiana pomidora gruntowego, średnio wczesna o okrągłych i żebrowanych owocach. Saint Pierre to odmiana o bardzo aromatycznych i smacznych owocach, wysokoplenna. Kolejna odmiana to Black Prince czyli po polsku Czarny Książe. Nazwa nawiązuje to jego ciemnej barwy. Posiada aromatyczny i bardzo smaczny oraz soczysty miąższ. Kolejna bardzo popularna odmiana to Maliniak. Wyróżnia się wysoką jakością owoców o wadze około 200 gram. Wśród odmian gruntowych znajdziemy również odmianę Faworyt. Jest chętnie wybierana przez działkowców ze względu na niezwykły smak i duże owoce malinowe. Gigant to również bardzo popularna odmiana, która posiada duże i intensywnie czerwone owoce o wadze około 250 g. Gruntowy, wczesny oraz bardzo smaczny pomidor to Jawor. Jest bardzo popularny i chętnie wybierany ze względu na kuliste i odporne na pękanie owoce. Pomidor Kmicic to gruszkowe owoce intensywnie czerwone o masie około 60 gram. Odmiana Bawole Serce jest bardzo chętnie wybierana ze względu na niezwykły smak i duże owoce o masie nawet 600 gram. To pomidory lekko podłużne i żebrowane, bardzo mięsiste i słodkie. Red Pear to bardzo oryginalna odmiana ze względu na kształt owoców. Wyglądem przypominają gruszkę, jednak są mocno czerwone i duże. Ostatnia odmiana gruntowa do pomidor Złoty Ożarowski. Wyróżnia się pomarańczowo złotą skórką i miąższem oraz jest wyjątkowo smaczny.
Pomidor szklarniowy
Spośród odmian szklarniowych wyróżnić można odmianę Octawian. Owoce ma jędrne i smaczne o wadze około 180 g. To jedna z najpopularniejszych odmian. Kolejna to Remiz, odmiana wczesna oraz plenna. Jest również wysoce odporna na choroby i szkodniki. Bruno to pomidor szklarniowy wczesny o owocach około 180 gram, są kuliste, twarde oraz niezwykle smaczne. Hardy to bardzo duże i trwałe owoce. Jest to odmiana wysoko plenna oraz słodka. Średnio wczesna odmiana to pomidor Perkoz. Jej owoce są lekko żebrowane i spłaszczone, ale dobrze wybarwione. San Marzano2 jest odmianą o kształcie podłużnym, niezwykle mięsistym miąższem oraz wspaniałym aromatem. Ostatni pomidor szklarniowy to odmiana Słonka, niezwykle cenna i smaczna o dobrze wybarwionej czerwone skórce.
Pomidor koktajlowy
Wśród odmian pomidora koktajlowego znaleźć możemy pomidor Malinowy Kapturek. To małe i cylindryczne owoce o masie około 8 gram. Ich barwa jest różowo-malinowa, a smak niezwykle słodki. Bardzo soczyste i słodkie owoce w kształcie kulki to odmiana Cherrola. Pomidor Idyll to wspaniały smak i bardzo kształtne owoce w typie „cherry”. Ildi to pomidorki żółte o owalnym i nieco podłużnym kształcie. Są bardzo smaczne i wysoko plenne. Odmiana o niewielkich owocach to figiel. Cechuje się pomarańczową barwą i soczystym miąższem. Poszukując odmiany balkonowej warto zwrócić uwagę na pomidora Bajaja. Jest bardzo wczesny i plenny, gdyż może mieć około 600 owoców na jednej roślinie. Warto również zwrócić uwagę na odmianę koktajlową Black Cherry, która posiada ciemny odcień owoców. To wczesna i bardzo plenna odmiana o brązowym miąższu. Koralik to pomidor o silnym wzroście, niezwykle plenny i wczesny o bardzo smacznych i słodkich owocach. Kolejny pomidor koktajlowy to odmiana żółta Ola Polka, miąższ ma słodko kwaśny smak i jest bardzo mięsisty. Perun to gruszko kształtny i żółty pomidor, idealny nie tylko do sałatek, ale także dekoracji. Jest bardzo plenny i wyjątkowo smaczny. Pomidor Radana to odmiana średniowczesna o drobnych, lecz bardzo licznych owocach w kształcie gruszki. Idealnie sprawdza się w małych ogrodach, na tarasach i balkonach. Ostatnia odmiana koktajlowa do Aztek. Wyróżnia ją bardzo mały rozmiar, żółty kolor oraz bardzo słodki miąższ.
Charakterystyka pomidorów
Pomidor jest warzywem, które należy do rodziny psiankowatych. Jest chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni, jako składnik wielu dań. To również idealny dodatek do kanapek czy sałatek. Jest bardzo chętnie uprawiany w naszym kraju. Nie bez powodu. To cała masa cennych witamin i minerałów. Pomidor jest ogromnym źródłem naturalnego likopenu, czyli przeciwutleniacza, który usuwa wolne rodniki i zapobiega starzeniu się. Zawiera również dużo witaminy C, E oraz beta-karotenu. To również ogromne źródło potasu, który odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu chorób układu sercowo-naczyniowego oraz wysokiemu ciśnieniu. W pomidorach znajduje się również magnez, który świetnie wpływa na układ nerwowy oraz witamina B6. Pomidory polecane są szczególnie na dietach odchudzających, gdyż mają niewiele kalorii, a mnóstwo cennych właściwości. Zawierają również spore ilości wody i błonnika pokarmowego, dlatego gwarantują uczucie sytości. Kwasy zawarte w pomidorach zapobiegają odkładaniu się cholesterolu, dzięki temu przeciwdziałają miażdżycy oraz zawałowi serca. Wspierają również pracę układu odpornościowego oraz chronią wzrok i pomagają zachować zdrowy i młody wygląd skóry.
Uprawa pomidorów
Pomidory są dość wymagającym warzywem odnośnie gleby, a najlepiej udają się na ziemiach przepuszczalnych, próchniczych, lekko kwaśnych i ciepłych. Można je uprawiać zarówno w gruncie, jak i szklarni czy tunelu foliowym. Na gruncie miejsce powinno być dobrze osłonięte od wiatru i nasłonecznione. Pomidory najlepiej udają się w latach ciepłych i wyjątkowo słonecznych. Nie lubią chłodu i obfitych deszczów, gdyż zaczynają chorować i pękać. Kiedy temperatura zbliża się do 0 stopni, pomidory giną, natomiast najlepsza temperatura dla ich wzrostu to 22 stopnie Celsjusza. Jako przedplon przed pomidorami można uprawiać sałatę, szpinak i kalarepę. Pomidorów nie powinno się uprawiać po ziemniakach, a ze względu na możliwość występowania chorób można wysiewać je w tym samym miejscu co 4 lata. Pomidory najlepiej rosną w 1 roku po oborniku, który dobrze jest uzupełniać nawozami mineralnymi. Ziemia powinna być dobrze przekopana, może być także zasilona kompostem oraz gnojówką z pokrzywy, która silnie pobudza warzywa do wzrostu i wpływa pozytywnie na ich smak.
Jako że pomidory są bardzo wrażliwe na przymrozki, warto hodować je z rozsady, którą przygotowuje się w inspekcie lub w domu. Ważne jest zapewnienie im światła i ciepła. Do gruntu najlepiej przesadzać je po 15 maja, wtedy kiedy nie istnieje już ryzyko przymrozków, a gleba jest dostatecznie ciepła. Pomidory na rozsadę wysiewa się w marcu, a po około 3 tygodniach należy je przepikować do skrzynki w rozstawie 10×10. Rozsadę ze skręconymi liśćmi, warto jest odrzucać. Do gruntu najlepiej sadzić je, gdy nie ma słońca, w pochmurny dzień, wieczorem lub rano. Aby dobrze rosły potrzebują dużo ciepła i słońca, a gdy panują niskie temperatury, istnieje ryzyko zahamowania ich rozwoju.
Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy wymienić podlewanie, niezbyt częste , zawsze przy korzeniu. Ważne, aby unikać moczenia liści, gdyż nadmiar wody sprawia, że porażają je choroby. Posiadacze wysokich odmian pomidorów muszą pamiętać o ich palikowaniu, gdyż krzaki mogą kłaść się na ziemi, co wpłynie bezpośrednio na owoce. Konieczne jest również usuwanie pędów bocznych, tak aby pozostał jeden najsilniejszy pęd. Dzięki temu pomidory szybciej owocują i są większe. Ważne jest również obrywanie liści, które dotykają ziemi, oraz odchwaszczanie.
Zapobieganie chorobom i szkodnikom pomidorów
Choroby i szkodniki, które dotykają pomidory są wyjątkowo uciążliwe i prowadzą do dużych strat w plonach. Ważna jest regularna kontrola warzyw i szybkie reagowanie. Pierwszą poważną chorobą jest Zaraza ziemniaczana, którą wywoływana jest przez grzyby. Pojawia się szczególnie w czasie deszczowej i chłodnej pogody, a jej objawem są duże i brunatne plamy, które dotykają również miąższ owoców. Najlepszym sposobem są gotowe preparaty dostępne w sklepach lub wywar ze skrzypu polnego lub pokrzywy. Kolejną chorobą atakującą pomidory jest Alternarioza pomidora, również wywoływana przez grzyby. Najczęściej dotyka pomidory gruntowe w deszczowe i upalne lata. Na liściach pojawiają się plamy o wielkości około 1,5 cm w kolorze ciemnobrunatnym, które obumierają i opadają. Najlepszym sposobem na pozbycie się choroby jest zakup specjalistycznych środków w sklepie ogrodniczym. Szara pleśń to kolejna choroba atakująca pomidory. Na liściach i łodygach tworzą się szare lub żółtoszare plamy, a na owocach plamy są bardzo miękkie. Konieczne jest ograniczenie wysokiej wilgotności powietrza i oprysk warzyw preparatami chemicznymi. Wśród szkodników na pierwszym miejscu należy wymienić mszyce, które żerują na pomidorach. Aby się ich pozbyć, warto zastosować oprysk z mydła organicznego z dodatkiem czosnku. Kolejnym szkodnikiem są Rolnice, a szczególnie ich larwy, gdyż podgryzają korzenie pomidorów. Aby uniknąć tych szkodników, należy wykonać kołnierz wokół korzeni i regularnie odchwaszczać teren. Pchełki ziemne również szkodzą pomidorom. Robią dziury w ich liściach, przez co hamują wzrost pomidorów. Należy zastosować oprysk z mydła organicznego. Innym szkodnikiem pomidorów jest stonka ziemniaczana, która pojawia się na pomidorach, gdy nie żeruje na ziemniakach. Konieczne należy sadzić ziemniaki daleko od pomidorów oraz usuwać je ręcznie bądź zaprosić do swojego ogrodu biedronki, które zjadają stonkę. Niekiedy na pomidorach można zlokalizować Nicienie. Owady te żerują na korzeniach pomidorów, przyczyniając się do więdnięcia liści i ich opadania. Warto obok sadzonek pomidorów posadzić aksamitki, gdyż nicie lubią ten rodzaj roślin, dzięki temu nie będą żerować na pomidorach. Po sezonie konieczne jest wyczyszczenie używanych narzędzi.
Zbiór pomidorów
Pomidory w zależności od odmiany, zbiera się od lipca do pierwszych przymrozków. Pomidory do bezpośredniego spożycia, należy zbierać kiedy są w pełni dojrzałe. Najlepiej zbierać je w dni suche i pogodne. Należy urywać szypułki i układać je w skrzynkach. Warto uważać, aby nie uszkodzić ich skórki. Zebrane pomidory można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, jednak nie w lodówce, gdyż tracą swój smak.