-

Rzodkiew Agata 5g
3.29złDodaj do koszyka -

Rzodkiew Mino Early 5g
3.06złDodaj do koszyka -

Rzodkiew Runder Weisser 5g
3.24złDodaj do koszyka
Oferta naszego sklepu internetowego obejmuje wiele odmian nasion rzodkwi. Agata to rzodkiew niskokaloryczna, która nadaje się do uprawy przez cały rok. Wyróżnia ją biały, soczysty i chrupki miąższ. Jest koloru białego o klinowatych zgrubieniach i długości 20-25cm oraz masie około 200 gramów. Odmiana Mino Early to wydłużone białe korzenie o dużej plenności. Te nasiona rzodkwi przeznaczone są na zbiór wczesny, a od momentu jej posadzenia do zbioru nie mijają nawet 2 miesiące. Jest delikatna w smaku, bardzo plenna i mięsista. Popularną odmianą nasion rzodkwi jest Murzynka, to warzywo o charakterystycznej czarnej skórce i niezwykle ostrym w smaku białym miąższu. Bardzo często nazywana jest czarną rzepą i świetnie przechowuje się przez zimę. Zbiera się ją pod koniec lata, do późnej jesieni.
Charakterystyka rzodkwi
Rzodkiew należy do rodziny kapustowatych i wyróżnia się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Rzodkiew jest często wykorzystywana do soków, twarożku i surówek. Mimo iż rzodkiew nie jest tak popularna, jak jej krewna rzodkiewka, posiada większe ilości witamin i soli mineralnych, dlatego warto pomyśleć o zakupie jej nasion. Znajdziemy w niej duże ilości białka i węglowodanów. Wiele mówi się również o jej właściwościach leczniczych, które posiada rzodkiew czarna. Rzodkiew to przede wszystkim niezwykle cenne źródło dużych ilości białka i węglowodanów. Znajdziemy w niej spore ilości cennej dla zdrowia witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Jest źródłem minerałów takich jak: cynk, fluor, magnez, fosfor, miedź, mangan, potas, sód, selen, żelazo i wapń. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Jest to również cenne warzywo w diecie osób odchudzających sie. Duża ilość błonnika poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości. Warzywo to świetnie nawadnia oraz wzmacnia odporność organizmu. Jest źródłem cennych dla organizmu przeciwutleniaczy jak antocyjany, które działają przeciwnowotworowo i wzmacniają odporność organizmu.
Uprawa rzodkwi
Nasiona rzodkwi sadzi się w miejscach słonecznych lub półcienistych. Wybierając miejsce, należy zwracać uwagę na glebę. Rzodkiew najlepiej rośnie na glebach lekkich, średniociężkich, próchniczych i wilgotnych (bez zastoju wody). Najlepiej, jeśli gleba będzie miała odczyn pH alkaliczny. W sytuacji słabej gleby warto wzbogacić ją kompostem. Nasiona rzodkwi wysiewa się wprost do gruntu lub inspektu. Chcąc uzyskać lepsze plony, zaleca się, aby posadzić ją bezpośrednio w gruncie, dzięki czemu wykształci lepsze korzenie. Gleba do wysiewu powinna być odchwaszczona i dobrze spulchniona. Nasiona sieje się gęsto, rzędami w odległości 25 cm. Nasiona rzodkwi wysiewa się na głebość około 1,5 – 2 cm. W sytuacji ciepłych dni pierwsze siewki mogą pojawić się już po około 8-10 dniach. Należy pamiętać, aby obok rzodkwi nie sadzić: ogórka, cebuli i innych roślin kapustnych. Obok rzodkwi warto sadzić sałatę, szpinak, seler, marchew, fasolę, paprykę, pomidory czy groch. Dobre sąsiedztwo może chronić rzodkiew przed szkodnikami i chorobami.
Wśród zabiegów pielęgnacyjnych należy wskazać podlewanie i nawożenie. Niedobór składników, a także susza mogą wpływać ilość i jakość plonów. Wśród chorób i szkodników rzodkiew narażona jest tak jak rzodkiewka na pchełki, pędraki i drutowce. Należy dbać o spulchnianie gleby, podlewanie. Co ważne, rzodkiew jest warzywem odpornym na choroby, choć może być atakowana przez grzyby, szczególnie w sytuacji zastoju wody czy wysokiej wilgotności powietrza.
Zbiór rzodkwi
Rzodkiew letnia powinna być zbierana stopniowo, natomiast odmiany zimowe powinny być wykopywane jednorazowo i przechowywane w piwnicy, najlepiej w piasku. Nie należy pozostawiać ich na zimę w glebie, gdyż nie są odporne na mróz. Mogą wytrzymać nieznaczne spadki poniżej zera, jednak nadmierny chłód może doprowadzić do zdrewnienia rzodkwi.