Producent

Termin siewu

Nasz sklep internetowy oferuje nasiona szpinaku, czyli warzywa uznawanego za jedno z najzdrowszych na świecie.  Szpinak występuje w wielu odmianach, a jedną z nich jest Matador, który może być siany zarówno wiosną, latem, jak i jesienią. Jest jedną z najbardziej uniwersalnych odmian o liściach okrągłych i nieco wydłużonych. Orbita to bardzo plenna odmiana późna, odporna na wbijanie w pędy kwiatowe podobnie jak odmiana Greta. Wśród kolejnych odmian można wyróżnić szpinak Nowozelandzki o ciemnozielonych i mięsistych liściach oraz ściśle rozgałęzionych pędach. Asta to szpinak, który wyróżnia się szybkim i obfitym plonem. Jeśli jednak marzą Państwo o szpinaku o dorodnych ciemnozielonych liściach, idealnie sprawdzi się Olbrzym Zimowy, który świetnie znosi chłody i przymrozki.

Charakterystyka szpinaku

Szpinak jest warzywem pochodzącym z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za najzdrowsze warzywo na świecie ze względu na swoje cenne właściwości. Wszystko przez wysoką zawartość witamin i minerałów. Szpinak to mnóstwo witaminy C, E, witamin z grupy B,  żelaza, magnezu, potasu oraz kwasu foliowego. Jest szczególnie polecany w celu zapobiegania chorobom nowotworowym oraz miażdżycy, ale także dla osób narażonych na stres i choroby układu krążenia. To również warzywo, które powinno być spożywane przez kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze oraz przez osoby chorujące na anemię. Jest również cennym składnikiem diety u osób stosujących diety odchudzające oraz marzących o pięknej i promiennej cerze.  Szpinak może być spożywany na surowo lub po obróbce termicznej. Jednak to w surowej postaci posiada największe ilości witamin i składników mineralnych.

Uprawa szpinaku

Szpinak najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych, na glebie zasobnej w próchnicę i wapiennej. Dlatego przed siewem szpinaku warto jest nawieźć stanowisko kompostem i wapnem. Szpinak wysiewa się od marca do września, jednak najlepiej rośnie w warunkach chłodnych i wilgotnych, a upały sprawiają, że szybko wybija się w pędy kwiatowe. Nasiona sieje się na głębokości 3 cm w rozstawie około 30cm. Bardzo ważne jest regularne odchwaszczanie, spulchnianie ziemi i podlewanie, tak aby utrzymać stale wilgotną ziemię. Szpinak można zasilać kompostem lub nawozami mineralnymi o obniżonej zawartości azotu, który nadmiernie pobudza szpinak do tworzenia pędów kwiatowych. Warzywo to nadaje się do uprawy również w doniczkach i skrzynkach na balkonie.

Zbiór szpinaku

Szpinak, który zakwitł, nie nadaje się do spożycia, może być jedynie wykorzystany jako zielony nawóz. W miarę dorastania liści zrywa się je stopniowo lub wycina. Kiedy zbiory są dość duże, szpinak może być zamrażany, jednak najsmaczniejsze są liście świeże.