Producent

W naszym sklepie internetowym oferujemy wiele różnorodnych odmian marchwi. Pierwszą z nich jest Karotina, która posiada niezwykle słodki smak i dużą zawartość karotenu. To odmiana wczesna o słodkich i chrupiących korzeniach. Dolanka to marchew osiągająca długość nawet do 30cm. Odmiana późna o charakterystycznym mocno pomarańczowym wybarwieniu. Marchew Koral jest odmianą późną, która idealnie nadaje się do przetworów. Posiada ciemnopomarańczowe korzenie stożkowe, niezwykle smaczne i słodkie. Odmiana Amsterdamska jest jedną z odmian wczesnych, a plony pojawiają się już po około 3 miesiącach. Marchewka Blanka to odmiana późna, bardzo plenna i odporna na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Kolejną odmianą jest niezwykle ceniona marchew Bolero. To odmiana wczesna o niezwykle smacznym, słodkim smaku. Typ karotka to marchew Broker. Korzenie są bardzo dobrze wybarwione i posiadają dużo cukru, dzięki temu odmiana ta jest bardzo słodka. Odmiana Flakesse Flacoro zaliczana jest do marchwi późnych. Jest niezwykle plenna i smaczna. Jagna to marchew karotka, bardzo chrupiąca, jędrna i soczysta. To odmiana wczesna o krótkim okresie wegetacji. Poszukując odmiany późnej o cylindrycznych korzeniach, warto wybrać marchewkę Sambę. Kolejną późną odmianą jest Berlikummer Perfekcja o długich i smacznych korzeniach w walcowatym kształcie. To jednak nie wszystkie odmiany. W naszym sklepie znajdziecie ich o wiele więcej.

Charakterystyka marchwi

Okazuje się, że marchew pochodzi z Persji, a jej pierwotna wersja była fioletowa. Stąd trafiła do Europy, gdzie wyhodowane zostały jej liczne odmiany, w szczególności pomarańczowe, które bez trudu wyparły jej pierwotną wersję. Bez wątpienia marchew jest warzywem, bez którego nie można obyć się w polskiej kuchni. Jest składnikiem sałatek i surówek, dań głównych, zup, ciast i innych deserów. Z marchwi przygotowywane są również soki i koktajle. Może być spożywana zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Warzywo to jest obok buraka i ziemniaka jednym z najchętniej wybieranych dodatków do potraw. Marchew jest również warzywem, które posiada dużo cukru, ale również wiele cennych witamin i minerałów. To szczególne bogactwo beta-karotenu- przeciwutleniacza, który jest szczególnie pomocny w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Jednak to nie wszystko. To również cenne źródło luteiny i zeaksantyny, które są ogromnie ważne w utrzymaniu prawidłowego procesu widzenia. Zapobiega wystąpieniu kurzej ślepoty, zespołu suchego oka, oraz zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Marchewka opóźnia procesy starzenia, wzmacnia opaleniznę, wygładza zmarszczki oraz wzmacnia odporność. Pomocna jest także w leczeniu trądziku. W marchwi znajdziemy przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, i K. To również magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód i cynk. Okazuje się, że marchew jest również polecana w leczeniu miażdżycy i chorób układu krwionośnego, gdyż obniża poziom złego cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi. Marchewka jest również idealnym środkiem na zaburzenia trawienne u niemowląt, pasożyty oraz dla osób niedożywionych i leczących niedokrwistość. To również idealne warzywo do ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym. Jest również polecana osobom na dietach odchudzających ze względu na swoją niskokaloryczność ( 100 gram to tylko 27 kalorii).

Uprawa marchwi

Do uprawy marchwi szczególnie ważna jest ziemia, która powinna być lekka, piaszczysto-gliniasta, zasobna w próchnicę orz wilgotna. Najlepiej uprawiać ją w drugim roku po zasileniu obornikiem, gdyż świeżo zasilana gleba sprawia, że korzenie mogą się rozwidlać i zniekształcać. Pod marchew idealnym nawożeniem jest kompost lub naturalne nawozy zawierające potas, np. popiół drzewny lub siarczan potasu. Warzywo to nie ma dużych wymagań odnośnie temperatury, świetnie znosi zarówno upały, jak i przymrozki. Optymalna temperatura do jej uprawy to 15-21 stopni Celsjusza.  Zbyt niska temperatura sprawia, że korzenie są cienkie i długie, natomiast zbyt wysoka temperatura sprawia, że korzenie są krótkie i grube. Jeśli chodzi o podlewanie, ziemia nie powinna być nadmiernie mokra, ani sucha. Najlepszym sąsiedztwem dla marchewki jest koper ogrodowy i cebula. Warzywo to powinno jednak rosnąć z dala od pomidorów. Wysiew marchewki można rozpocząć na koniec marca do końca czerwca. Jednak gleba powinna mieć minimum 7 stopni Celsjusza. Aby mieć marchew do zbioru w czerwcu, należy zasiać ją jesienią przed zamarznięciem gleby. Przy wysiewaniu marchewki w zależności od odmiany należy zachować odstępy co 15-35 cm. Nasionka siejemy na głębokości 2cm. Aby nasiona mogły kiełkować jeszcze szybciej, należy je namoczyć i wsiewać do gleby wilgotnej. Wśród najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych wymienić należy podlewanie, odchwaszczanie, pielenie, spulchnianie gleby oraz przerywanie marchewki. Po zabiegu przerywania marchew warto zasilić saletrą.

Zbiór marchwi

Marchew wczesną można zbierać już w czerwcu, najczęściej około 2-3 miesięcy po wysiewie. W zależności od odmiany i czasu siewu, warzywo to można zbierać aż do końca października. Przechowywanie marchwi zimą jest sprawą dość prostą, ze względu na niezwykłą trwałość tego warzywa. Należy jednak zachować odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza. Przechowywane powinny być jedynie korzenie zdrowe, bez widocznych uszkodzeń. Najlepiej przechowywać marchew w piwnicy, w temperaturze od 0 do 2 stopni Celsjusza i wysokiej wilgotności powietrza.